Масларова: Два пъти са увеличени средствата за социални услуги през 2008 г.

327
Масларова: Два пъти са увеличени средствата за социални услуги през 2008 г.

Средствата, които държавата ще отпусне от националния бюджет за издръжка на социалните услуги през 2008 г., са увеличени близо два пъти, заяви министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова на среща с български евродепутати.

На разговора с Кристиян Вигенин, Филиз Хюсменова, Биляна Раева, Румяна Желева, Петя Ставрева и Метин Казак министър Масларова представи приоритетите в политиката на МТСП в подкрепа на децата и семейството, съобщиха от Министерски съвет. Социалният министър подчерта, че от 1 януари 2008 г. месечното възнаграждение на социалните работници в институциите е увеличено с 20% и се предвижда 10% увеличение от 1 юли 2008 г.

Въпреки тежкото наследство от миналото, у нас през последните години активно се развива процесът на деинституционализация на децата в социалните домове чрез развитие на алтернативни услуги в общността, отбеляза министър Масларова.

Само за 2007 г. са разкрити 35 нови алтернативни социални услуги за деца и възрастни с увреждания, от които 14 защитени жилища, 8 дневни центъра за деца и младежи с увреждания. Близо 370 лева е помощта, която държавата отпуска за деца с трайни увреждания по Закона за интеграция на хората с увреждания. 100 лева е месечната помощ за отглеждане на дете с увреждане до 2-годишна възраст по Закона за семейните помощи за деца.

От своя страна, българските евродепутати се обединиха около позицията за популяризиране на политиката на българската държава по деинституционализация на децата в социални домове и постигнатия напредък в тази област сред европейските институции и европейската общественост.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg