Масларова: Максималната пенсия от 700 лева влиза в сила от 2009 г.

448
Масларова: Максималната пенсия от 700 лева влиза в сила от 2009 г.

Преизчислението на старите пенсии е на база на осигурителния доход от 2007 г. Това е решение на правителството, искаме да мине и през парламента до края на лятната сесия и на 1 октомври пенсионерите да получат това увеличение. Това каза за Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова по повод преизчисляването на старите пенсии, според което на около 65% от пенсионерите предстои да бъдат увеличени пенсиите с около 9%.

Тези близо 65% са около 1 милион и 10 хиляди от 1 милион 733 хиляди пенсионери, уточни министър Масларова и допълни, че хора, които са с най-ниски пенсии и около минималната, също ще получат увеличения.

Минималната пенсия в момента е 113.49 лв. Що се касае до максималните пенсии, по закон те се изчисляват на базата на 35% от максималния осигурителен доход от предходната година. Максималната пенсия 700 лева ще влезе в сила от 2009 г., каза още министърът на труда и социалната политика. В момента максимални пенсии получават около 50 000 души. С ежегодното увеличаване на минималния осигурителен доход трябва да се увеличава и максималният, за да не се задържат максималните пенсии, категорична бе министър Масларова.

Изравняването на пенсиите ще бъде по преизчислен стаж, оттук насетне всички стъпки в пенсионната система ще бъдат съобразени единствено и само с личния осигурителен принос на всеки, обясни Емилия Масларова и подчерта, че не трябва да се смесват пенсиите със социалното осигуряване, защото хората, които нямат нито един ден трудов стаж, получават така наречените социални пенсии, които фактически са социална помощ за възрастни.

Пенсиите се осъвременяват по швейцарското правило, което значи: ръстът на процента на нарастване на осигурителния доход за предходната година плюс процента на нарастване на инфлацията през предходната година, обясни още министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

По думите на Валентина Кръстева, главен директор на дирекция „Пенсии” в Националния осигурителен институт, отпуснатите след 2002 г. пенсии няма да получат увеличение, защото при тях няма изоставане, а ако е имало изоставане, то е наваксано от годишните актуализации на пенсиите.

Решението за увеличение на пенсиите от 1 октомври, взето вчера на Национален съвет за тристранно сътрудничество, утре ще бъде внесено в Министерски съвет.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg