Масларова представи напредъка ни в социалната сфера на форум във Виена

352
Масларова представи напредъка ни в социалната сфера на форум във Виена

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова представи предизвикателствата и постиженията в българската политика за хората в неравностойно социално положение на форум във Виена. В изказването си на дискусията на тема “Политика за хора в неравностойно социално положение – предизвикателства в Европа” тя обърна специално внимание на политиките за децата, възрастните и хората с увреждания, доколкото това са групите, най-силно изложени на риска от бедност и социално изключване.

Подкрепата на майчинството и семейството, и насърчаването на добрата родителска грижа, са двата основни принципа на политиката за децата. Множеството реализирани мерки в различни сфери имат една обща цел – подобряване качеството на живот на децата и ефективно упражняване на техните права, заяви Масларова.

Тя подробно запозна участниците в дискусията с мерките в областта на пазара на труда, социалното осигуряване и подпомагане, в сферата на социалните услуги, правата на децата и отговорното родителство и образователната интеграция на децата. България въведе най-продължителния в Европа период на получаване на обезщетение за бременност и раждане на дете, подчерта министър Масларова. Особен интерес на форума предизвика програмата “В подкрепа на майчинството и инициативите за насърчаване на отговорното родителство.

Наред с децата и най-възрастните, хората с увреждания са друга група, към която в България се прилага специална социална политика, подчерта Емилия Масларова. Тя обясни, че основната цел на тази политика е подобряването на качеството на живот на хората с увреждания, недопускането на дискриминация по признак увреждане, осигуряването на равни възможности, пълноценното и активното им участие във всички области на обществения живот. Министър Масларова представи накратко и приетата в края на 2007 година Стратегия за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания (2008 – 2015 г.).

В заключение министър Масларова подчерта значението на провеждането на форуми като настоящия. Тяхната важност, каза тя, не се изчерпва с идентифицирането на общите предизвикателства пред политиката към неравнопоставените, те ни позволяват да дискутираме възможностите за тяхното трайно решаване.

Опит и положителни практики по темата на дискусията споделиха и социалните министри и представителите на Австрия, Румъния, Украйна и Молдова. В изказването си еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла подчерта, че грижата за хората в неравностойно социално положение и уязвими рискови групи е европейски въпрос, а не на отделните държави и затова е необходима обща стратегия на европейско равнище за борба с бедността.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg