Масларова: Профилактиката на рака на гърдата да бъде издигната в култ

586
Масларова: Профилактиката на рака на гърдата да бъде издигната в култ

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова бе официален гост на Националната среща на пациентските организации на онкоболните, организирана от Националната асоциация на жените с онкологични заболявания в България.

Почетен гост на форума в зала „Марица” на столичния хотел „Родина” бе Ранджи Кауп, председател на Световната мрежа за подкрепа на раковоболните към Международния съюз срещу рака, който е най-голямата световна неправителствена организация за борба с рака.

От години се познаваме и участваме заедно в благородните акции за преодоляването на една страшна болест, мисията ви заслужава огромно обществено признание, зави в приветствието си към участничките в срещата министър Масларова.

Тя съобщи, че четирикратно са увеличени средствата за купуване на перуки от онкоболните и призова представителките на повече от 70 организации от страната да се включват в програмата „Личен асистент” на МТСП. Министър Масларова призова профилактиката на рака на гърдата да бъде издигната в култ, а не да се поставя акцент върху нея най-вече през октомври по време на Световния месец за борба с рака на гърдата.

Яна Георгиева, председател на Националната асоциация на жените с онкологични заболявания в България, връчи на министър Масларова документите, с които асоциацията изпълнява всички нормативни изисквания, за да получи статут на Национално представителна неправителствена пациентска организация.

Ранджи Кауп посочи, че една трета от заболяванията от рак в света могат да бъдат предотвратени при навременна профилактика и здравословен начин на живот. Тя препоръча националната кампания да бъде подчинена на няколко основни фактора, като един от тях е да се осигури среда без цигарен дим, т. е. да се забрани пушенето на публични места.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg