Масларова се обяви против термина „осигурителна тежест”

641
Масларова се обяви против термина „осигурителна тежест”

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова предложи да бъде създаден Консултативен съвет по проблемите на пенсионната система, който да има широка обществена представителност.

Това стана на публична дискусия в столицата по проблемите на пенсионната система в България, организирана от Икономическия и социален съвет.

Крайно време е да престанем да използваме термина „осигурителна тежест”, заяви министър Масларова, като подчерта, че осигурителната вноска е инвестиция в бъдещата сигурност на всеки човек и в никакъв случай не може да се възприема като бреме. Тя уточни, че през 2008 г. размерът на пенсиите ще бъде осъвременен с 9.5% и очерта значението на допълнителното обществено осигуряване за гарантиране на социалната защита. Статистиката сочи, че през последните 2 години размерът на минималната пенсия се е увеличил с 50%, а средната пенсия – с близо 30%, като се очаква догодина тя да достигне 200 лв.

Българският пенсионен модел се различава с висока степен на завършеност, трайност и устойчивост, заяви министър Масларова. Тя изтъкна водещата роля за обезпечаване на социалната сигурност, която има допълнителното обществено осигуряване.

Министър Масларова посочи още, че през следващата година се очаква дефицитът във фондовете на Държавното обществено осигуряване да остане в рамките на 3% от брутния вътрешен продукт, като размерът му ще възлиза на 2 млрд. лв. Тя се спря на необходимостта от целенасочена инвестиционна политика, подкрепяща пенсионната система при по-значителен демографски натиск.

Министърът на труда и социалната политика открои увеличената гъвкавост на пенсионния модел у нас. Всяка година осигурителен стаж над пенсионната възраст вече се индексира с 1.5%. Ако през следващата година Народното събрание гласува този стимул да бъде 3%, 1 година работа над границата на пенсионната възраст ще се равнява на 3 години трудов стаж.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg