Масова смяна на лични карти и паспорти през 2020 г.

7774
Масова смяна на лични карти и паспорти през 2020 г.

© Pixabay

През 2020 г. и 2021 г. се очаква личните документи на много българи да изтекат и да се наложи подновяването им.

За целта МВР предприема мерки, за да се справи с преиздаването без затруднения.

През 2020 г. трябва да бъдат подменени 999 018 лични карти и 637 743 паспорта, а през 2021 г. - 1 088 116 лични карти и 563 129 паспорта. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Младен Маринов на депутатски въпрос.


Той уточнява, че през втората половина на тази година се отчита голям брой предсрочно подменени лични документи, съобщава вестник Стандарт.

Заради очакваното увеличение на подаване на заявления за издаване на лични документи, директорите на СДВР и областните дирекции извършват необходимата организация за прием на документи.

Организираният прием ще се извръшва посредством мобилни биометрични станции, при спазване на разпоредбите на нормативните и поднормалтивни актове, имащи отношения към личните документи.

За изпълнение на това указание в помощ на звената "Български документи за самоличност" могат да се пренасочват служители от други звена, обяснява шефът на МВР.

Маринов добавя, че са отпуснати 80 допълнителни щатни бройки за СДВР, областните дирекции, дирекция "Български документи за самоличност", считано от 15 ноември 2019 г., за сключване на трудови договори със служители, които да работят като "системни оператори" за срок от една година - до 14 ноември 2020 г.

Те ще бъдат ангажирани с дейностите по издаване на личните документи, а назначаването им ще бъде финансово обезпечено със средства от бюджета на МВР.

Също така са предприети действия за осигуряване на допълнителни помещения и разкриване на работни места в административните звена на други държавни органи и местната власт.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg