Масови фалити на аптеки предвиждат от Съюза на фармацевтите

392
Масови фалити на аптеки предвиждат от Съюза на фармацевтите

Масови фалити на аптеки и затруднен достъп на хората до лекарства предричат от Съюза на фармацевтите, ако бъдат въведени двойно по-ниски надценки за аптеките и търговците на едро.

Те са предвидени в подготвената от Министерството на здравеопазването "Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствата".

Съгласно проектодокумента, надценките за лекарствените продукти, включени в позитивния лекарствен списък, ще са наполовина по-ниски за аптеките и дистрибутори.

Приемането на наредбата в този й вид, ще засегне предимно аптеките в малките селища, които поради невъзможност да извършват своята дейност ще прекратят работа.

Като резултат големи групи от населението, няма да имат достъп до лекарства и ще трябва да изминават много по-големи разстояния до съответната аптека в по-големите градове.

Това ще увеличи транспортните разходи на населението при нужда от фармацевтични услуги, коментира председателя на Регионалния съюз на фармацевтите Димитрина Стайкова, цитирана от радио Пловдив.

По този начин се цели защита на големи корпоративни интереси, накърнени от Закона за лекарствените средства в хуманната медицина. Голяма част от финансово затруднените аптеки, ще са принудени насилствено да преминат към големите фармацевтични вериги.

Това ще доведе до бързо затвърждаване позициите на икономически мощни монополни структури

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg