Масово укривали оборот в Слънчев бряг

1114
Масово укривали оборот в Слънчев бряг

300 000 лв. оборот излезе на светло след внезапна проверка през изминалата нощ в Слънчев бряг, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).Софийски данъчни инспектори влезли в 4 от най-големите дискотеки в комплекса и установили, че 7000 от всеки 10 000 лв. оборот не се декларират и върху тях не се плащат данъци.

В едно от заведенията има служители, работещи за 65 лв. месечно, а средната заплата по документи не надхвърля 300 лв.

Сред фрапиращите нарушения е, че приходите за вход на един от най-популярните клубове в комплекса изобщо не са отчитани. Само за 5 часа данъчните преброили, че сумите, събирани за вход в това заведение надхвърлят 4000 лв. За сравнение официалните приходи от такса вход на същия клуб за целия месец юли възлизат на 10 лв.

Масово е и укриването на обороти. Инспекторите на НАП са сравнили официално регистрираните на касовите апарати постъпления за последните четири уикенда.

Резултатът е, че заради присъствието на данъчните приходите са се увеличили близо 5 пъти. Така общият отчетен оборот за една нощ на проверените обекти е достигнал близо 300 000 лв.

Например една от дискотеките е декларирала общ оборот за целия юли 54 000 лв., а само за 7 часа тази нощ е регистриран оборот от 42 000 лв., казаха от приходната агенция.

Сред типичните данъчни нарушения, открити при проверката е и неиздаването на касови бележки, което ще да бъде санкционирано с глоба до 10 000 лв. за всеки некоректен търговец.

От НАП са категорични, че откритото наблюдение ще продължи до края на активния туристически сезон, но освен това на собствениците на най-големите нощни заведения ще бъдат възложени ревизии за последните 5 години.

Според инспекторите на НАП данните, събрани през изминалата нощ, са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителният оборот на заведенията за последните години. Те ще бъдат обложени с данък заедно с лихвите.

Това, което става по морето, е подигравка с данъчните изисквания и с обществото. Щом собствениците на клубове крият 2/3 от оборотите си, наблюдението на заведенията им ще продължи до края на лятото и на база на тези данни ще обложим скритите приходи за години назад, коментира изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg