Материален стимул с 1% от доходите за участие в избори предлага НДСВ

370
Материален стимул с 1% от доходите за участие в избори предлага НДСВ

Да се стимулират избирателите с 1 % от техните годишни доходи, когато участват в избори,е едно от предложенията на НДСВ за усъвършенстване на избирателната система.

Стимулът ще се изразява в данъчно облекчение, равно на 10 % от декларираните по закона за доходите на физически лица от декларираната сума в годишните данъчни декларации, обясни зам. председателят на партията Милен Велчев. За да не се чувстват изолирани от този подход, пенсионерите ще получават 1 % надбавка над пенсиите си, добави той.

В НДСВ са изчислили, че при очаквани приходи за 2009 г. 2.5 млрд.лв., това ще струва на бюджета 250 млн.лв., а при общ размер на пенсиите 6.3 до 7 млрд. лв., допълнителните разходи ще бъдат 63 до 70 млн. лв.

Предвижда се, гражданите да не подават декларации, че са гласували, а този факт да се установява чрез масивите на ЕСГРАОН и предоставянето на материалния стимул да се осъществява автоматически чрез връзка с данъчната администрация и общественото осигуряване.

За да запазят правото си на облекчение или надбавка, гражданите трябва да са участвали във всички избори и турове. НДСВ е инициаторът на дискусия със съдействието на фондацията „Фридрих Науман“ на тема „Да спасим почтеността на изборния процес в България“.

Председателят на парламентарната група на партията Пламен Моллов поясни, че НДСВ е за въвеждането на задължително гласуване, което единствено може да прекъсне уродливата практика на купуване на гласове, но този въпрос не трябва да се решава силово, а чрез референдум.

Източник:БГНЕС, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg