Мъжете взимат с 24% по-високи заплати от жените

360
Мъжете взимат с 24% по-високи заплати от жените

Разликата в заплащането между мъжете и жените е 24 процента в полза на мъжа. Професиите в сферата на образованието и услугите са феминизирани, а в областта на IP са заети предимно мъже. Това съобщи държавният експерт Лилия Абаджиева на Международната конференция "Джендър бюджетирането на практика" в х-л "Рила".

Тя цитира изследване на Министерски съвет, според което на миналите местни избори 9 процента от кметовете са били жени, както и 23 процента от общинските съветници пак са жени.

Абаджиева поясни, че според световните изследвания, за да може една група да оказва обществено влияние, тя трябва да има поне 30 процента участие в социалния живот. Според ръководителя на Джендър проекта в България, страната трябва да повиши информираността на обществото и социалните партньори чрез увеличаването на заетостта на жените в администрацията на местно, регионално и национално ниво.

По думите на експерта от МТСП равнопоставеността между половете е важна, тъй като 42 процента от населението в света са жени. Едно от направленията в държавната политика на равнопоставеността в България е съчетаването на професионалния и семейния живот чрез насърчаване на участието в пазара на труда на млади семейства.

По думите на Абаджиева в България е необходимо да се съчетават временни насърчителни мерки и стабилната законодателна политика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg