МДААР обявява обществена поръчка за доставчик на лицензиран софтуер на „Майкрософт”

629
МДААР обявява обществена поръчка за доставчик на лицензиран софтуер на „Майкрософт”

Министерството на държавната администрация и административната реформа обявява процедура за избор на изпълнител на рамково споразумение за доставка на лицензиран софтуер на „Майкрософт” за персонални компютри и сървърни системи. Срокът за подаване на документи за кандидатстване е до 10 декември 2007 г.

В момента българското правителство в лицето на Министерство на държавната администрация и административната реформа има абонаментен договор за правото на ползване на продуктите на Майкрософт, който изтича на 31 май 2008 г.

По него в момента общият брой продукти, предоставени на администрацията, включва 2000 лиценза за сървърна операционна система MS Windows Server и 60 000 лиценза за операционна система Windows и офис пакет MS Office, предназначени за настолни и преносими персонални компютри. По силата на този договор администрацията заплаща годишна абонаментна такса само за ползването на тези продукти в рамките на валидността на договора, без да става собственик на продуктите.

След провеждането на настоящата поръчка с избрания доставчик ще бъде сключено рамково споразумение за период от 4 години – от 1 юни 2008 до 31 май 2012 г. Първият договор по споразумението ще бъде за 3 години (до 31 май 2011 г.) и ще включва предоставянето за ползване от администрацията на 60 000 лиценза за персонални компютърни системи и 2000 лиценза за сървърни операционни системи.

Договорът ще дава право служителите от администрацията безплатно да използват закупения лицензиран софтуер и на домашните си компютри. Задължение на доставчика ще бъде и провеждането на обучения на служителите, както и предоставяне на средства за интерактивно обучение при излизане на нова версия на всеки от продуктите.

С този договор държавата не само получава правото да използва софтуера, но и ще стане собственик на последните версии на продуктите, които ще излязат в края на периода на договора (31 май 2011 г.), както и на по-стари версии според възможностите на техниката в конкретната администрация. Това означава, че тези софтуерни пакети ще могат безсрочно да бъдат използвани от администрацията, без заплащане на абонаментна такса за това.

Юрий Алкалай, директор на дирекция „Електронно правителство” в МДААР обясни, че с развитието на електронното правителство у нас тенденцията е броят на компютрите в администрацията да нараства, а с това и необходимостта от софтуерни продукти. Ето защо рамковото споразумение дава възможност след изтичането на тригодишния договор при необходимост да бъдат закупени допълнителен брой лицензи за нуждите на администрацията, като се запазва същата договорена цена.

В същото време МДААР планира до края на годината да проведе публична дискусия относно използването на системи с отворен код. В момента мнозинството от администрациите в Европа, а и по света ползват софтуера на Майкрософт или друг лицензиран софтуер (МАС и др.). Неголемият брой примери за миграции към други платформи засега показват необходимост от сериозен финансов ресурс, включително и за преобучение за работа с новите софтуерни системи, както и достатъчно дълъг период от време за тяхното внедряване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg