МДААР отхвърли отправените обвинения от “Апис”

478
Министерството на държавната администрация и административната реформа научи от пресата днес за отворено писмо на дружество “Апис” срещу обявената процедура за доставка на справочно-информационна система за нуждите на държавната администрация и други бенефициенти.

Министерството не приема отправените обвинения в незаконосъобразност на обявената процедура и изразява учудването си от необоснованите коментари на доставчик, който е евентуален участник в същата процедура.
Коментира се липсата на мандат за провеждане на централизирана поръчка.

Никъде в Закона за обществените поръчки (ЗОП) не е забранено възложителят да плаща със собствения си бюджет за централизирани доставки – напротив, в обявлението на Агенцията за обществени поръчки има графа с две опции за вида на доставката – „централизирана” или „по места”. Училищата са включени в доставката като евентуални бенефициенти на абонаментите за тази система. Те нямат задължения по тази доставка, още по-малко тежестта да я заплащат.

Процедурата е за сключване на рамково споразумение именно, за да се похарчат средства за закупуване единствено на необходимите количества от абонаментите – при нужда, с фиксираните цени и определените вече условия, ще бъдат поръчани нови количества. Обръщаме внимание на всички заинтересовани, че в новата процедура поръчваните количества са намалени, в сравнение с тези, които се ползват сега.
За процедурата няма предварително обявление, защото то не е задължително.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg