МДААР прави интеграционна система на три електронни области за близо 2.2 млн. лв.

938
МДААР прави интеграционна система на три електронни области за близо 2.2 млн. лв.

Пилотната интеграционна система на електронна област (ПИСЕО) включва пилотното изграждане на три „електронни области” (Бургас, Добрич и Стара Загора), които дават възможност на всички администрации в съответните региони да комуникират помежду си по електронен път. Разработеното програмно решение дава възможност за свързване на различните услуги, предоставяни от администрациите, с различни информационни източници, като се използва стандартизиран интерфейс.

Проектът стартира през септември 2006 г., когато след публична процедура МДААР възложи на консорциума „ЦАПК – Сиела” изграждането на ПИСЕО. Договорът е на обща стойност 2 199 880 лв. без ДДС.

Системата е изградена от 4 модула:

- Модул „Портал” – уеб-интерфейс към системата, позволяващ регистрация на потребители, попълване на електронните формуляри за подаване на заявки към общините и проверка на статуса на заявките. Този модул притежава и административна част за управление на съдържанието, достъпна само за упълномощените лица. По този начин се предоставя възможност за въвеждане и редакция на съдържанието на портала.

- Модул „Управление на транзакциите” – система за управление, насочване и комуникация, чрез която се изпращат документи и която гарантира, че те ще бъдат насочени към правилното звено. При въвеждане на необходимата информация за извършване на дадена услуга данните, въведени при регистрацията на потребителя, автоматично се попълват в „интелигентния” онлайн формуляр.
Модул „Регистрация и вписване” – система за регистрация и автентикация на потребителите, която осигурява високо ниво на защита на данните. Регистрацията се извършва в зависимост от необходимото ниво на сигурност, изисквано при извършването на дадена услуга. Автентикацията на потребителите става с помощта на име и парола или цифров сертификат. След автентикация порталът персонализира предлаганите услуги, като показва само достъпните за съответния тип потребител – физическо или юридическо лице.

- „Интеграционен” модул – гъвкав, защитен и с голяма съвместимост механизъм, който осигурява интеграция с „back office” системите на общините.

Реализацията на този проект спомага администрациите на регионално ниво да използват съвременните технологии за предоставяне по електронен път на качествени, икономически ефективни и лесно достъпни административни услуги за гражданите и бизнеса.
Регионалните портали на е-правителството са достъпни на адреси:

http://oaburgas.egov.bg, http://oastzagora.egov.bg, http://oadobrich.egov.bg

В трите пилотни регионални портала гражданите и бизнесът могат да намерят информация за 100 услуги, предоставяни от областната и общинските администрации във всеки регион, с пълно описание на нормативната уредба, процедурите и сроковете за реализиране, както и необходимите образци и формуляри. Всяка общинска администрация, включена в проекта, предлага чрез съответния регионален портал по 5 услуги на ниво транзакция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg