МДПБА връща общоучилищните тренировки за действия при бедствия

670

Експерти от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии отчетоха подценяване на общоучилищните тренировки за практическо усвояване на действията при бедствия и аварии.

Това стана на годишната работна среща на представители на Дирекция ”Национален учебен център”, инспекторите по подготовка на органите за управление, силите и населението от областните дирекции на министерството.

Констатирано беше, че за учебната 2007/2008 г. училищата нямат резерв от учебно време, а това е моментът, в който е предвидено тренировките да се провеждат. Експертите подчертаха необходимостта от бързи съвместни действия с МОН за решаване на проблема.

След внимателен анализ и на други възможности за комплексна подготовка за защита при бедствия, участниците в срещата изтъкнаха изключителната важност на общоучилищните тренировки за постигане на последователност и синхрон в действията, необходими за опазване живота и здравето на учениците и персонала при конкретна бедствена ситуация.

Друга констатация е, че учителите не се чувстват подготвени да водят обучение за защита при бедствия, но и не търсят помощта на инспекторите от областните дирекции на ГЗ за провеждане на практически занятия по трудни за тях теми.

Примерите за пострадали и жертви сред децата в резултат на безотговорно поведение, непознаване на правилата или подценяване на риска, са причина за основателната тревога на експертите и инспекторите на МДПБА, които пряко отговарят за обучението.

Пред областните инспектори на „Гражданска защита” беше представена и излязлата наскоро от печат книжка за оцветяване “12 правила за малките деца”, издание на МДПБА. Героите, създадени от художник-аниматор, ще участват във всички обучителни материали и игри, за да показват на децата как да реагират правилно при различни видове бедствия.
За най-малките излезе и календар с илюстрациите от книжката.
За училищата в системата на средното образование „Национален учебен център” подготвя плакат с най-важните правила за защита при бедствия.

До края на годината ще бъде пусната създадената детска страница към сайта на МДПБА. В заключителен етап е и “Наръчник на учителя за защита при бедствия”, разработван съвместно от ПРООН, МДПБА и МОН.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg