Мебелната промишленост ударена сериозно от кризата

623
Мебелната промишленост ударена сериозно от кризата

Мебелната промишленост ударена сериозно от кризата

През второто тримесечие на 2009 г. предприятията в мебелната промишленост са реализирали с 30% по-малък обем продажби спрямо същия период година по-рано, показва анализ на СФБ Капиталов пазар АД (собственост на БСК) за развитието на сектора в България. Производството в подсектора по цени от 2005 г. е по-малко с 36% в сравнение със същия период на 2008 г.

Наблюдава се сериозен спад на вноса с 36.3% през второто тримесечие. Спадът за полугодието е с близо 25%. Темпът на намаление на износа също се засилва - 28.3% през второто тримесечие срещу 21% през първото. Вносът намалява с близо една трета по-бързо от износа, което води до положителен външнотърговски стокообмен. През полугодието, обаче, положителното салдо намалява с 30%.

Основната част от произведените в България мебелите са предназначени за износ. През второто тримесечие производителите, включени извадката, са продали на вътрешния пазар около 20% от произведените от тях мебели.

Външната търговия с минерални горива се свива

През второто тримесечие на 2009 г. е отчетено увеличение на производството на минерални горива за двигатели с вътрешно горене (ДВГ), показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД. Прирастът от април до юни е 14% спрямо същия период на 2008 г., а за първото полугодие - 7.4%.

През второто тримесечие в страната са внесени 9.6% по-малко минерални горива, а износът намалява с почти 10% спрямо година по-рано. През цялата първа половина на 2009 г. вносът се е свил с 8.8%, а износът - с 23.8%. Отрицателното салдо е с 65.6% по-малко спрямо първото полугодие на 2008 г. и на него се падат 34% от общият негативен външнотърговски баланс на страната.

Разчетите показват, че през второто тримесечие и полугодието на 2009 г. са предоставени по-големи количества минерални горива за продажби на вътрешния пазар - съответно с 24.7% и с 31.2%.

Вносът на дърво падна наполовина

През второто тримесечие на 2009 г. предприятията в Дървообработващата промишленост са реализирали с 35% по-малък обем продажби спрямо същия период година по-рано. Намалението през първата половина на годината е 42%. Резултатите от месечното изследване показват, че продажбите на наблюдаваните предприятия са по-малки по всички наблюдавани продукти.

Вносът на дървен материал и изделия от дърво пада на половина. През второто тримесечие 2.3 пъти, а през полугодието - 2.1 пъти. Спадът на износа продължава, но с по-бавен темп спрямо първите три месеца на 2009 г. Спадът на вноса през второто тримесечие е 6.2 пъти по-голям от този на износа. В резултат салдото е положително с над 12 млн. EUR, като година по-рано е отрицателно.

Основната част от обработения дървен материал и изделия от него е предназначено за вътрешния пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg