Медицинско оборудване за близо 6 млн. лв. получават болници по линия на Револвиращия фонд

531
Медицинско оборудване за близо 6 млн. лв. получават болници по линия на Револвиращия фонд

Медицинско оборудване на обща стойност близо 6 млн. лв. ще получат лечебни заведения по линия на втория транш от Револвиращия инвестиционен фонд на Министерството на здравеопазването. Тръжната процедура за избор на негови доставчици стартира, крайният срок за подаване на офертите е 11 декември.

По този транш ще бъде осигурена операционна техника и медицинско оборудване за интензивно лечение. Доставката включва операционни маси, операционни лампи, анестезиологични работни станции, монитори за интензивно лечение, електрокардиографи, дефибрилатори, инфузионни помпи, четири- и три-секционно механични легла, неонатални кувьози за интензивно лечение, транспортни кувьози за новородени и други.

Обявената медицинска апаратура и оборудване е съобразена с приоритетните нужди на лечените заведения, съгласно предварително подадени от тях заявки. 65 болници кандидатстват за оборудване чрез втория транш на Револвиращия инвестиционен фонд. Получателите ще бъдат определени след класация, като основно се отчита необходимостта от оборудването за развитие на болницата и нейното финансово състояние, което ще й даде възможност надлежно да изплаща полученото оборудване.

При първия транш за медицинско оборудване от Револвиращия инвестиционен фонд през 2005 г. 31 лечебни заведения получиха нова техника. Всички те изплащат в срок дължимите за нея месечни вноски.

Револвиращият инвестиционен фонд бе създаден в рамките на Инвестиционната програма на Министерството на здравеопазването по Проект „Реформа в здравния сектор”, финансиран по заемното споразумение между Световната банка и България. Фондът е финансов инструмент, чрез който се предоставя безлихвен финансов лизинг на лечебни заведения с цел инвестиции в медицинска инфраструктура – медицинско оборудване и обзавеждане.

Основната цел на фонда е да се създаде устойчива схема на инвестиции в системата на здравеопазването, базирани на обективен анализ на потребностите, адекватно планиране и готовност на лечебните заведения за поемат финансови ангажименти. Дейността на фонда се основава на ясни критерии и прозрачни процедури при избор на получателите, ефективно управление и спазване на финансова дисциплина, постигане на оптимално качество на финансираните проекти.

В момента Револвиращият инвестиционен фонд предоставя най-изгодния кредит за болниците у нас. Той е с 6-месечен гратисен период и срок на погасяване до 3 години, без начисляване на лихви.

До края на ноември предстои Министерството на здравеопазването да обяви още две тръжни процедури по Револвиращия инвестиционен фонд - за доставка на оборудване за образна диагностика и за оборудване за центровете и отделенията по хемотрансфузиология. Тяхната обща стойност е за над 5 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...