Медиците готвят масови протести

353
Медиците готвят масови протести

Единодушно сме решили да преминем към ефективни протестни действия, съобразни с българското законодателство, а именно стачка на цялата медицинска общност, ако през този месец не бъдат изпълнени исканията на Организационния комитет за съвместни действия на медицинската общност. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Андрей Кехайов.

Освен БЛС, в Организационния комитет участват Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Българската асоциация за закрила на пациентите.

На заседание на Организационния комитет на съсловните организации на лекари, сестри и фармацевти и пациентски организации вчера са разгледани решенията от Общонационалния форум "Българско здравеопазване - реалности и перспективи". Във форума на 4 юли в НДК са взели участие 2800 лекари, професионалисти по здравни грижи, фармацевти и пациенти.

Това, което незабавно трябва да бъде изпълнено, е средствата за здравно осигуряване за следващата година да бъдат увеличени от 6 на 8%, заяви Кехайов. От комитета искат и индексация на цените на клиничните пътеки на специализираната извънболнична медицинска помощ, болничната помощ и диагностично-консултативните центрове от 1 септември тази година с не по-малко от 20%. Според Кехайов, при добра воля, това може да бъде реализирано до няколко дни.

От Организационния комитет настояват в макрорамката на бюджета на здравното министерство да бъдат заложени средства не по-малко от 5%. Средствата от 800 милиона лева да бъдат увеличени на 1 милиард лева, като бъдат включени и разчетите, поискани от БЛС, уточни Кехайов.

От името на Организационния комитет той призова за прекратяване на предизборния популизъм в здравеопазването, незабавно възстановяване на диалога и включването на пациентските организации като страна в договарянето.

Следващото искане е първа точка от преговорите по Националния рамков договор да бъде бюджетът на НЗОК. От комитета настояват още за преустановяване на опитите за натиск върху професионалните съсловни организации и гражданското общество.

Поредното искане гласи "осъществяване на реални действия за надграждане на здравноосигурителната система на базата на диалог със съсловните и пациентските организации".

От Организационния комитет настоява още за преминаване към реални действия за запазване на етичния модел и въвеждане на адекватно заплащане на лекари, сестри и фармацевти.

Източник: bTV, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg