Местни избори' 2007 – скандално непрозрачни

1079
Местни избори' 2007 – скандално непрозрачни

Местните избори през 2007 г. са с тревожно нисък индекс на прозрачност - 1.77, сочат резултатите от проучване на “Прозрачност без граници” - българската асоциация на Transparency International, извършено по проекта “Граждански мониторинг на финансирането на кампанията за местни избори през 2007 г.”

Това е изключително ниско ниво, като се има предвид, че скалата на прозрачност е от 0 до 10, заяви изпълнителният директор на асоциацията Диана Ковачева. Местните избори се следят от 2001 г. от неправителствената организация - през 2005 г. индексът е бил 2.07, през 2006 г. - 3.95.

Според социолога Анатолий Гълъбов индексът, клонящ от тъмно-сивата към черната зона на непрозрачност, е критично нисък и съществува демонстративен отказ за неспазване на закона от политическите формации. Необходимо е поне половината партии да прекратят съществуването си, тъй като не са се отчели пред Сметната палата, смята Гълъбов. Той подчерта, че се наблюдава разрастване на феномена политическа корупция.

Индексът на прозрачност е отчетен в 6 града – Русе, Хасково, Бургас, Варна, Дупница и Видин по три компонента: проучване на общественото възприятие, отчетност при финансирането на предизборната кампания и готовност на партиите и коалициите да представят публично документи за финансиране на предизборната им кампания.

По първия компонент общият индекс е 1.25. На въпрос “Зависими ли са бъдещите кметове и общински съветници от онези, които финансират изборите”, близо 55% отговарят положително. 48% смятат, че най-важен проблем на изборите е било купуването на гласове, а 31% - отказът от гласуване.

По втория компонент отчетеният индекс е 4.02%. От 326 регистрирани кандидати на партии, коалиции и инициативни комитети 131 са представили отчетите си за финансиране на предизборните им кампании – тоест 57% не са представили отчети. Най-нисък е индексът на прозрачност при третия компонент – публично предоставяне на финансова информация – 0.04. Само една партия – във Видин – е дала реален достъп до документите си.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...