Местят пристанище "Варна - изток"

613
Местят пристанище

Министрите на регионалното развитие и транспорта Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, кметът на Варна Кирил Йорданов и председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов подписаха днес меморандума за изграждането на нов контейнерен терминал, преместването на пристанище "Варна - изток" и изграждане на негово място на територия за широко обществено ползване. Според клаузите в подписания документ общината се ангажира да създаде организация на процеса за ускорено и целенасочено провеждане на процедурите по съгласуване и приемане на новия общ устройствен план. Освен това общината трябва съвместно с двете министерства да организира и проведе международен конкурс за устройствена концепция за превръщането на сегашното пристанище в обществена зона.

Министерският съвет се ангажира ускорено да завърши дейностите по съгласуване на актуализацията на генералния план на пристанище за обществен транспорт с национално значение "Варна", в който е предвидено преместването на "Варна - запад".

Правителството ще предостави на общината безвъзмездно в съответствие със законодателството терените на сегашното пристанище с площ 152 374 квадратни метра.

С подписването на меморандума се поставя началото на преместването на пристанище "Варна - изток", каза кметът Кирил Йорданов. Премиерът Сергей Станишев, който присъства на подписването, коментира, че Варна отдавна се нуждае от нов терминал и различно използване на територията на сегашното пристанище. По думите му страните по меморандума са поели конкретни ангажименти. Сигурен съм, че ще успеем да ги изпълним, категоричен бе премиерът.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg