Металургичните предприятия ще понесат загуба до 500 хил. лв. заради новите цени на тока

359
Металургичните предприятия ще понесат загуба до 500 хил. лв. заради новите цени на тока

Големите металургични предприятия ще понесат загуби между 200 000 и 500 000 лева заради новите цени на тока, които влязоха в сила от първи юли. Новите цени ще рефлектират и върху цената на продукцията на машиностроителните предприятия.

Това е станало известно на среща в Българската стопанска камара с представители на предприятия и браншови организации, чиято дейност е пряко зависима от цената на електроенергията, съобщи пресцентърът на камарата.

Новите цени ще се отразят върху себестойността на продукцията на дружествата от циментовия отрасъл, хлебопроизводство и тежкото машиностроене. В следващите дни представители на бизнеса ще поискат среща с експерти на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

На нея те ще поставят искането влизането в сила на новите енергийни цени да става с готовността на цялата нормативна уредба, осигуряваща дейността на фирмите в условията на свободен пазар. Камарата определя като недопустимо и крайно натоварващо българските предприятия въвеждането в действие на подобни решения в изключително кратки срокове - два дни. Това не дава възможност на фирмите да излязат своевременно на либерализирания пазар, за което са необходими поне 30 дни.

За много от предприятията липсата на технологично време за реорганизиране на снабдяването с електроенергия ще доведе до изключително сериозни финансови загуби, смята камарата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg