Металурзите от „Кремиковци“ предпочитат Живаго пред Митал

872
Металурзите от „Кремиковци“ предпочитат Живаго пред Митал

Ние предпочитаме купувача на "Кремиковци" да е с практически стъпки, които прави единият от кандидат-купувачите - Константин Живаго. Това заяви за БГНЕС Васил Яначков, председател на федерация "Металици" към КНСБ. Живаго направи правилна стъпка, с която предлага търговска схема за обезпечение на завода и за разплащанията, което за нас е важното и работещото, допълни още той.

Това, което касае собствеността, е въпрос на обсъждане и повече време и сложности. Аз бях в европейската федерация на металоработниците и не се върнах обнадежден по отношение на намеренията на Лакшми Митал, заяви още Яначков. Ние станахме гаранти пред правителството на досегашния собственик в продължение на 90 дни по отношение на разсрочване на старите плащания. През тези 90 дни трябваше да има много ясни позиции и решения на „Мерил линч“ и хората, които са ангажирани. Такова нещо не се случва, а 90-те дни изтичат. Услугата, която Мерил линч е направила на някого, а не на „Кремиковци“, струва 10 млн. евро, от което ние сме втрещени, каза Яначков.

Не може да не правиш нищо и някой да ти подпише за 10 млн. евро при положение, че нямаш пари за заплати. Ние няма как да гледаме с добро око на досегашния чорбаджия и неговите родственици. Сега ми говорят за още шест месеца, ние до тогава ще умрем, допълни Яначков. Той посочи още, че синдикатите са категорично против несъстоятелност на "Кремиковци", но има реалности, с които трябва да се съобразяват.

Това, което е в момента, то е една реалност, но не е несъстоятелност на „Кремиковци“, а определение на съда да въведе синдици, които да упражняват надзор на финансовите и търговските операции на комбината. Знам, че има реакция на ръководството, но така или иначе заводът трябва да работи и ще настояваме да се вземе решение в тази посока, която ще обезпечи завода със суровини. За нас е важно комбинатът да работа, да се прави нещо по плана за екологията и жизнеспособност, каза още Яначков.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg