Металурзите от ОЦК заплашиха да пренесат протеста си в София

798
Металурзите от ОЦК заплашиха да пренесат протеста си в София

29-ти ден продължават ефективните протестни действия на работниците и служителите от ОЦК АД гр. Кърджали, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. Въпреки обещанията на работодателя, че работните заплати ще бъдат изплатени, към днешна дата преводи към банковите сметки на работниците не са постъпили.

Металурзите от ОЦК отново блокираха основния път между Кърджали и Хасково от 9.30 до 10.30 ч. За утре инициативният комитет предвижда пътят между Кърджали и Хасково отново да бъде блокиран за 1 час.

Ако исканията на протестиращите не бъдат удовлетворени в най-кратки срокове, инициативният комитет обмисля протестни действия от следващата седмица да бъдат провеждани в София, съобщават от КНСБ.

Работниците не бяха успокоени от вчерашната пресконференция на собственика на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали Валентин Захариев.

Вчера той заяви, че комбинатът не е източван умишлено и напротив прокурорската проверка ще покаже, че дружеството е „наливано всеки месец, всяка година под формата на инвестиции, под формата на компенсации на загуби, под формата на субсидиране на дъщерни фирми".

Захариев не даде точна дата за изплащането на заплатите на работниците в ОЦК - Кърджали. Според него средствата за изплащане на дължимите суми на работниците ще дойдат от Първа инвестиционна банка - чрез ипотечен кредит.

„Ще се обърнем към наши купувачи, ако няма финансиране от банките“, каза Захариев във връзка с плана за подновяване на дейността на завода.

Ако купувачът предплати ще започнем работа още от следващия месец, продължи Захариев, допълвайки, че става дума не за неизплащане, а за забавени плащания на заплати.

Относно прехвърлянето на собствеността в „Горубсо-Мадан”, Захариев каза, че сделката е била подписана късно снощи от „Интертръст Холдинг”, но от страна на новия купувач – „Върба Батанци", е подписан само от един представител.

„Някои от работниците се прибраха, за да гледат директната пресконференция на г-н Захариев, искаха да чуят какво ще каже и г-жа Стоянова във връзка с ОЦК, но нямаше нещо различно, отново чухме това, което винаги се е казвало. Факт е, че Захариев каза заплати за 2.5 месеца, а има работници, които не са получавали пари по 4 месеца”, обясни пред агенция “Фокус” Иванка Караколева - председател на Регионалния съвет на КНСБ в Кърджали.

„От пресконференцията стана ясно едно, в момента се злоупотребява с търпението на работниците, чу се, че едва ли не, не работим поради протестите на работниците, а истината е, че заводът не работеше отпреди това”, допълни Караколева.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...