Метрото и подземни паркинги- приоритети на София за 2012-а

3231
Метрото и подземни паркинги- приоритети на София за 2012-а

2012 година ще е на публично-частното партньорство. Това каза главният архитект на Столична община Петър Диков, който представи на семинар в Правец приоритети в проектобюджета за 2012 г. в областта на архитектурата и благоустройството. „Това са пари, които ще катализират развитието на София дори повече, отколкото самата София и държавата отделя”, допълни Диков.

Първият приоритетен обект за Столична община е „Западен парк”. „Пред нас е отворена възможността - да реализираме първата концесия на парк в София и реализация на един нов детски комплекс, който да възстанови тази услуга на гражданите на София. Ако ние сме достатъчно организирани, тази година може да имаме първо, един концесиониран парк, с добро поддържане и добър вид, и второ – един нов детски атракционен комплекс”, допълни Петър Диков. Вторият обект е парк „Възраждане”.

Тази година в градската структура на София се включват два извънредно важни нови елемента, съобщи още главният архитект, предаде агенция „Фокус”.

Първият елемент е вторият метродиаметър, с което ще се увеличи многократно ефектът на действие. Тази година завършва проектът, който започна преди 6 години, магистралното свързване на двата големи булеварда – бул. „Ал. Малинов” и бул. „България”. Тази година започва втора серия на инфраструктурни проекти.

По думите му – за 2012-а парите са доста намалени в областта на архитектура и благоустройство.

Пробваме възможността за изграждане на нов метроучастък, който в бъдеще да стига до изключително важния за София бул. „Тодор Каблешков”, каза още Петър Диков. Сред другите идеи са за подземен паркинг „Македония”, подземен паркинг „Васил Левски” (за него има конкретен инвестиционен интерес за изграждане на подземен паркинг от частен инвеститор).

Други основни приоритети са спирки, афишни колони, градско обзавеждане. „Със сигурност изграждането на спирките, обектите около тях и тяхната инфраструктурата ще бъде реализирано от публично-частното партньорство”, каза Петър Диков.

Пешеходни пасарелки „Южна дъга”, система за велосипеди под наем, завод за трамваи и метро мотриси, саниране на панелни жилищни сгради, високотехнологичен център, център за модерно изкуство „Мария Луиза”, културен център в жилищен комплекс (Люлин, Младост, Дружба) – съчетани с обекти по бизнес предназначение, както и реконструкция на „Женски пазар” са сред приоритетите на Столична община в областта на благоустройството и архитектурата.

През 2012 година 14 училища ще бъдат напълно санирани – 9 от тях по оперативна програма. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. „ Продължаваме разширяването и подобряването на социалните услуги, за да могат хората в неравностойно положение да имат подкрепата на общината. През 2012 г. очакваме завършването на депото в Яна”, каза още Йорданка Фандъкова.

„Гарантираме устойчивост, не работим на парче. Предвиждаме изработването на специална програма за ремонт на тротоари – около 2 млн. лв. за 25 км. тротоари, заедно с продължаване на изграждането на велоалеите. Продължаваме с велоалеята на бул. „Ломско шосе”, както и 15 км. в район „Люлин”, допълни Фандъкова.

Една много важна отсечка, която да осигури връзката между велоалеите, ще бъде тази по бул. „България” от бул. „Гоце Делчев” до НДК.

„Продължаваме и промяната в структурата на общината. Ще продължим с уеднаквяването и оптимизирането на структурите на районните администрации”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Toby
# 0
09:10 | 3 October 2012
Do you have more great atrciles like this one?
miroslav
# 1
11:01 | 16 January 2012
ТОВА ГО СЛУШАМЕ ОТ 10 ГОДИНИ БЕ ЧОВЕК НАЛИ ЩЕШЕ ДА РАЗШИРЯВАШ КРЪСТОВИЩА НЯМА И ПОМЕН ОТ ТЯХ ЖИВЕЯ ТОЧНО ТАМ КЪДЕТО КАЗА ЧЕ ЩЕ ИМА РАЗШИРЕНИЯ ЕДНО КАМЪЧЕ НЕ Е ПОМРЪДНАЛО КОЙ ВИ ВЯРВА НЕ ЗНАМ
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg