Метрото стига до летището, ремонтират и Централна гара в София

2065
Метрото стига до летището, ремонтират и Централна гара в София

Строежът на метрото от Цариградско шосе до летището ще бъде финансирано със средства от Оперативна програма „Транспорт“. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на Комитета за наблюдение на оперативната програма, който се проведе в гр. Правец.

Европейско финансиране ще бъде осигурено и за рехабилитацията и модернизацията на Централна жп гара в София, както и за интермодалния терминал в Пловдив.

Заседанието на Комитета за наблюдение на ОП „Транспорт“ бе открито от министър Ивайло Московски и в него взеха участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, експерти от Европейската комисия, ръководството на бенефициентите, представители на местната власт, неправителствени и синдикални организации и др.

Комитетът за наблюдение гласува 110 млн. евро от приоритетна ос 4 (за подобряване на корабоплаването) на оперативната програма да бъдат прехвърлени към ос 3 (подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари). Средствата бяха предвидени по проекта за подобряване на корабоплаването по р. Дунав в участъка при Батин – Белене. По време на форума стана ясно, че България и Румъния са подписали съвместна декларация, с която се отказват от реализирането му през този програмен период. Двете държави декларират, че той остава приоритет и ще продължат работа по него. Румъния продължава проучванията, които се финансират по ИСПА, а България заделя 10 млн. евро от ОП „Транспорт“ за подготовката на проекта за следващия програмен период.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ се отказва от изграждането на интермодален терминал в София през програмния период 2007 – 2013 г., за сметка на подобен проект в Пловдив.

Според предварителните разчети с освободените средства ще бъдат финансирани проектите за разширение на столичното метро до летище София (над 100 млн. евро), рехабилитацията на Централна жп гара (около 20 млн. евро) и изграждането на интермодален терминал в Пловдив (приблизително 7,5 млн. евро). Планирано е те да бъдат завършени до края 2014 г.

„До този момент по програмата са сключени договори за безвъзмездна помощ за над 1.7 млрд. евро, което е около 87 % от бюджета на програмата”, каза министър Ивайло Московски. На бенефициентите са изплатени над 400 млн. евро, което представлява около 20 % от предвидените средства. Към днешна дата сертифицираните и изпратени в Европейската комисия искания за плащания възлизат на над 23% от бюджета на програмата. “Равносметката показва, че изпратените искания за последната година са повече, отколкото за всичките предходни години до сега”, допълни министърът.

От месец октомври българските граждани могат да ползват новоизградения пътен възел при Стара Загора. Той е част от проект „Доизграждане на АМ „Тракия” лот 2, финансиран по програмата. “През лятото на следващата година предстои да завърши проекта за изграждане на ж.п линията „Свиленград – турска граница”, лотове 2 и 3 на “Тракия“, както и новите отсечки на софийското метро”, каза още Ивайло Московски.
 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg