МФ: Без актуализация на бюджета

1750
МФ: Без актуализация на бюджета

Отчетните данни за първите два месеца на 2012 г. категорично опровергават твърденията за необходимост от актуализация на бюджета, информират от Министерството на финансите.

Спрямо същия период на миналата година данъчните приходи към февруари са нараснали с 13.5 на сто. Приходите от ДДС са нараснали с 30.4 на сто. Изпълнението на годишния разчет при данъчните приходи към февруари 2012 г. е 14.5% при 13.3% за същия период на предходната година.

При неданъчните постъпления също има подобрение, като изпълнението на годишния разчет за първите два месеца на 2012 г. е 16.1% при 14.3% за същия период на миналата година.

От страна на разходите към момента също не се наблюдава натиск, като спрямо същия период на миналата година общите разходи по КФП (вкл. вноската на РБ в общия бюджет на ЕС) нарастват с едва 4.8 на сто.

За първите два месеца на годината бюджетната позиция по КФП се подобрява със 185.4 млн. лв.

Отчитайки наличните данни може да се обобщи, че основните параметри по приходите и разходите към момента се развиват съобразно разчетите към ЗДБРБ за 2012 година.

Индикатор за доверието в устойчивостта на публичните финанси са проведените от началото на годината успешни емисии на ДЦК при подобряваща се доходност. Резултатът от проведената последна емисия на 26 март е исторически най-ниската доходност от 2.11% , регистрирана по български лихвоносни държавни облигации.

Нарастването на доверието и интереса от страна на участниците към аукционите за продажба на ДЦК е недвусмислено доказателство за сигурността на инвестициите в българските суверенни облигации.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас