МФ: Бюджетната позиция се подобрява с 2.5 пр. п.

1198
МФ: Бюджетната позиция се подобрява с 2.5 пр. п.

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към края на месец юни 2016 г. да бъде положително в размер на 3.086 млрд. лв. (3.5% от прогнозния БВП), информират от Министерството на финансите.

За сравнение за същия период на 2015 г. бе отчетен излишък по КФП в размер на 889.5 млн. лв. (1% от БВП), което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 2.5 процентни пункта.

Основни фактори за подобрението на бюджетната позиция

При анализа на бюджетната позиция по консолидираната фискална програма към полугодието на 2016 г. следва да се вземат предвид някои фактори и специфики, които оказват влияние върху текущото изпълнение на бюджета през този период.

Преди всичко е важно да се отбележи, че предвид данъчния календар през първата половина на годината приходите са по-високи, като най-значителните данъчни постъпления са концентрирани в месеците март и април. За този период влияние върху параметрите по изпълнението на данъчните приходи оказва и подобрената събираемост, съобщават още от МФ.

Темпът на ръст на приходите изпреварва ръста на икономиката, като значителният ръст при постъпленията от акцизи е индикатор, че мерките за борба с контрабандата и сивата икономика дават резултат. Следва да отбележим и още една особеност през настоящата година, която ясно се откроява при анализа на бюджетните параметри.

В началото на 2016 г. се наблюдава концентрация на постъпления по сметките за европейски средства, която се дължи на възстановяването от Европейската комисия на сертифицирани разходи за стария програмен период 2007-2013 г. (реално извършени в края на 2015 г.) и в по-малка степен на получени авансови плащания по оперативните програми за новия програмен период 2014-2020 г.
Тези два фактора доведоха до значителни постъпления от европейските фондове. Положителното развитие от страна на приходите е сред основните фактори за отчетеното подобрение на бюджетната позиция към полугодието на 2016 г.

В същото време усвояването на инвестиционните разходи за първата половина на годината традиционно е ниско поради технологични и процедурни фактори, което води до изместването на значителни по размер разходи във втората половина на годината и по-специално в последното тримесечие. Изпълнението на разходите по сметките за средства от ЕС също е ниско, поради обстоятелството, че проектите по Оперативните програми и фондовете на ЕС за новия програмен период 2014-2020 г. са все още в начална фаза.

Поради значителните постъпления от ЕК за периода и относително ниските разходи, текущото превишение на приходите над разходите по сметките за средства от ЕС към полугодието на 2016 г. възлиза на 1.6 на сто от прогнозния БВП и има най-голямо влияние върху текущото бюджетно салдо по КФП от всички бюджети.

От изложеното е видно, че поради спецификата на данъчния календар, както и поради изместването на значителна част от инвестиционните разходи за втората половина на годината, прогнозираното ниво на бюджетния излишък към полугодието би следвало да се приема като индикация, че предвидения бюджетен баланс по държавния бюджет за годината ще бъде спазен.

При равни други условия, подобрение на салдото по сметките за средства от ЕС спрямо годишния разчет ще подобри съответно дефицита по КФП в годишен план на касова основа, което не влияе на одобрените разчети по другите бюджети в КФП (държавен бюджет, общински и други автономни бюджети).

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите и помощите по КФП за полугодието на 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 17.688 млрд. лв. (53.6% от годишния разчет), като спрямо същия период на 2015 г. се отбелязва ръст от 1.384 млрд. лв.

Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1.471 млрд. лв. Изпълнението на постъпленията от помощи представлява 75.2% спрямо годишния разчет. 

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юни 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 14.602 млрд. лв., което е 41.9% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 15.414 млрд. лв.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към юни 2016 г. от централния бюджет, възлиза на 397.4 млн. лв.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg