МФ не одобри поръчките на аукцион за ДЦК вчера

484
МФ не одобри поръчките на аукцион за ДЦК вчера

Министерството на финансите отхвърли всички постъпили поръчки на проведения вчера, 21 март, аукцион за обратно изкупуване на ДЦК от емисия 10-годишни ДЦК от 2003 година.

Номерът на емисията е № BG2040303211. Решението на МФ е продължение на заявеното в началото на годината намерение за провеждане на активна и адекватна на пазарната среда емисионна политика. Целта на проведения аукцион бе частично изглаждане на погасителния профил на дълга и намаляване на лихвени разходи през периода 2011-2013 година.

Постъпилите от пазарните участници поръчки на аукциона са с цени, които надвишават публично обявените текущи цени „продава", поддържани от същите институции в информационните системи Блумбърг и Ройтерс. Отклонението между обявените цени „продава" и реалните цени, по които пазарните участници заявяват намерението си да сключват сделки, показа разминаване, поради което МФ не осъществи операцията по обратно изкупуване на ДЦК. В допълнение, емитентът прецени, че състоянието и перспективите пред публичните финанси осигуряват възможност за безпроблемно обслужване на държавния дълг, който е един от най-ниските в Европейския съюз.

Министерството на финансите ще продължи активната си политика по управление на държавния дълг, като насърчава макроикономическото развитие на страната и позитивните тенденции за страната ни на финансовите пазари.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg