МФ не одобри заявените поръчки на аукцион за 5-годишни ДЦК

1063
МФ не одобри заявените поръчки на аукцион за 5-годишни ДЦК

Министерството на финансите отхвърли всички постъпили поръчки на проведения на 9 април 2012 година аукцион за продажба на 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в евро, емитирани на 30.03.2011 г. с падеж 30.03.2016 г., съобщават от институцията.

Решението на МФ кореспондира със заявеното в началото на годината намерение за провеждане на емисионна политика на пазара на ДЦК за осигуряване на необходимите източници за финансиране на държавния бюджет и рефинансиране на дълга в обращение, при оптимална цена и степен на риск.

Общият обем на заявените поръчки достигна 45.5 млн. евро при предложено за продажба количество книжа в обем от 35 млн. евро. Поисканата доходност от пазарните участници на аукциона се отклоняваше от поддържаните от тях индикативни котировки. Предвид целта за финансиране на правителството при оптимална за българските данъкоплатци цена Министерството на финансите взе решение да отхвърли всички постъпили поръчки.

Решението е продължение на политиката на МФ, в качеството на емитент на ДЦК, която не предполага емитиране на дълг на всяка цена. Състоянието и перспективите пред публичните финанси, както и диверсифицираните източниците за финансиране, осигуряват възможност за гъвкаво управление на държавния дълг на България, който е един от най-ниските в Европейския съюз.

Министерството на финансите ще продължи балансираната си политика по управление на дълга.

Според данни на БНБ, среднопретеглената доходност, на база допуснатите поръчки до аукциона, е възлязла на 4.08%. При аукцион за същата емисия през месец февруари тази година бе постигната доходност от 3.47%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

NY
# 0
13:04 | 10 April 2012
Ясно! МФ е искало проценти под 5%, а поръчките са били за повече! :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg