МФ: Обявените антикризисни мерки не са наши

989
МФ: Обявените антикризисни мерки не са наши

„Приписваните на Министерството на финансите антикризисни мерки на правителството не отговарят на истината", заявяват от МФ.

„Документът, който медиите цитират, не съществува и не е бил обсъждан. Това е опит да се създаде допълнително напрежение в условията на криза и да се провокират различни обществени слоеве, които са най-чувствителните от обществото", допълва съобщението на институцията.

В момента в МФ се правят анализи и прогнози, на базата на които ще бъдат предложени действителните антикризисни мерки. На този етап работната група по антикризисния пакет дискутира повече от 100 идеи.

В процес на конкретизиране са и потенциалните фискални и икономически ефекти на всяко отделно предложение. Преди всичко, експертите анализират какъв би бил ефектът от приложението на всяка отделна мярка както върху доходите и жизнения стандарт на хората, така и върху изпълнението на бюджета, допълват от МФ.

До края на седмицата пакетът от мерки ще бъде представен на министър-председателя, след което ще бъде внесен за обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество, насрочен за понеделник. Проектът на документ ще бъде оповестен на широката общественост, едва след като бъде внимателно и коректно съгласуван със социалните партньори.

„В условия на криза, всички ние трябва да осъзнаем, че се налагат фискални ограничения за стабилизиране на бюджета, които макар и с временен характер ще доведат до търсения позитивен ефект", завършват от министерството.

Сред тиражираните от пресата мерки бяха налагане на данък върху високите пенсии, намаляване на срока на майчинството, данъка върху доходите да се начислява върху брутната сума на възнаграждението и други.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Леле Майкоу
# 0
13:03 | 17 March 2010
"На този етап работната група по антикризисния пакет дискутира повече от 100 идеи". Това само не разбирам хвалене ли е? Щом в момента са на 100-те идеи, докато изберат десетина от тях действащи, кризата може и да е минала! Тия явно се шегуват!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg