МФ очаква излишък от 2.68 млрд. лв. до края на май

977
МФ очаква излишък от 2.68 млрд. лв. до края на май

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към края на месец май 2016 г. да бъде положително в размер на 2.683 млрд. лв. (3% от прогнозния БВП).

За сравнение, за същия период на 2015 г. бе отчетен излишък по КФП в размер на 1.091 млрд. лв. (1.3% от БВП), което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 1.7 процентни пункта.

На месечна база за май салдото по КФП отново е положително, което се дължи на по-високите приходи и свиването на разходите спрямо същия период на предходната година. Следва обаче да се има предвид, че върху текущия размер на бюджетното салдо оказва влияние и изместването на част от планираните разходи за следващи периоди.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите и помощите по КФП към края на месец май 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 14.832 млрд. лв. (44.9% от годишния разчет), като спрямо края на май 2015 г. се отбелязва ръст от 1.014 млрд. лв.

Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1.247 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 233.1 млн. лв. 

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към май 2016г. се очаква да бъдат в размер на 12.149 млрд. лв., което е 34.9% от годишния разчет.

Разходите за същия период на миналата година са в размер на 12.727 млрд. лв.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към май 2016 г. от централния бюджет, възлиза на 356.6 млн. лв.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg