МФ очаква излишък от 3.39 млрд. лв. към 30 септември

1548
МФ очаква излишък от 3.39 млрд. лв. към 30 септември

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за деветмесечието на 2016 г. да бъде положително в размер на 3.389 млрд. лв. (3.8% от прогнозния БВП).

За сравнение за същия период на 2015 г. бе отчетен излишък по КФП в размер на 632.6 млн. лв. (0.7% от БВП), което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 3.1 процентни пункта.

През месец септември продължи тенденцията на превишение на приходите над разходите по КФП, основно в резултат на по-високите данъчни и неданъчни приходи по националния бюджет.

Разходите са на по-ниско ниво и както бе посочено най-големите суми за разплащане на инвестиционни разходи обичайно се осъществяват в края на годината, след приемането на извършените дейности.

Подобрението от страна на текущото превишение на приходите над разходите по сметките за средства от ЕС върху салдото по КФП е значително, като излишъкът по европейските средства е в размер на 1.6% от прогнозния БВП.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите и помощите по КФП към края на месец септември 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 25.69 млрд. лв. (77.8% от годишния разчет), като спрямо същия период на 2015 г. се отбелязва ръст от 1.528 млрд. лв.

Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1.936 млрд. лв., докато постъпленията от помощи са по-ниски. Изпълнението на постъпленията от помощи спрямо разчета за годината е 91.8%. 

Рзходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 22.301 млрд. лв., което е 64.1% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 23.53 млрд. лева.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към септември 2016 г. от централния бюджет, възлиза на 611.5 млн. лв.,

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg