МФ откри оперативна програма "Техническа помощ"

349
МФ откри оперативна програма

Министърът на финансите Пламен Орешарски и екип на Министерството на финансите официално откриха Оперативна програма „Техническа помощ”.

Сред официалните гости на Церемонията бяха ръководителят на постоянното представителство на ЕК у нас Майкъл Хъмфрис и Константинус Супилас - съветник „Хоризонтални програми/Структурни фондове” в представителството. Поканени бяха ръководители и експерти от управляващите органи, междинните звена и бенифициенти по седемте Оперативни програми, както и журналисти.

В приветствието си министър Орешарски подчерта, че успешното изпълнение на ОП „Техническа помощ” и дейностите предвидени в нея, оказват подкрепа за координацията, контрола, одита и изпълнението и на другите 6 оперативни програми. В този смисъл „успешното изпълнение на ОП „Техническа помощ” е предпоставка, която гарантира ефикасна и ефективна администрация и добро управление на целия процес”, каза министърът на финансите.

Той изрази надежда предвидените ресурси в ОП „Техническа помощ” да бъдат усвоени 100%, с оглед на ключовото й значение. Министър Орешарски припомни, че „като пълноправен член на ЕС България трябва да участва в разработването и да прилага европейските политики в изпълнение на стратегическите цели на Общността. Структурните фондове са основните финансови инструменти на политиката на сближаване на ЕС, чиято главна цел е постигане на по-голяма икономическа и социална интеграция, растеж и заетост.

На форума беше представена третата вълна на изследването “Готовност и информираност за усвояване на структурните фондове”, проведено от МБМД между 2 и 7 ноември 2007 г. във всички областни центрове на страната и в друг град от всяка област. В изследването е потърсено мнението на 90 представители на НПО, 150 представители на местната власт, 60 консултантски организации и 100 журналисти – представители на централните и местни медии.

Основният извод е, че готовността на бенефициентите за СКФ в сравнение с първите две вълни на изследването е много по-висока.

Оперативна програма „Техническа помощ” беше одобрена от Министерския съвет на 5 март 2007 г. и изпратена на Европейската комисия. Процесът на преговорите приключи в рамките на 7 месеца и на 7 ноември 2007 г. ОПТП беше официално одобрена от Комисията.

Министерството на финансите е Управляващият орган на Оперативна програма „Техническа помощ” (ОПТП) - една от седемте оперативни програми, съфинансирани от Структурните фондове на ЕС. Програмата се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Ресурсът на ОПТП за периода 2007-2013 г. е 56 819 427 евро, като приносът на ЕС е в размер на 48 296 513 евро.

ОП „Техническа помощ” е хоризонтална програма с обща цел по-нататъшно подобряване на координацията, контрола, прилагането и оценката но Структурните фондове и Кохезионния фонд (СКФ) в България. Едновременно с укрепването на отговорните за тези процеси структури на централно ниво, ОПТП има за цел да гарантира функционирането на надеждна единна информационна система за управление и наблюдение (ИСУН) на структурните инструменти и да осигури на обществото необходимата информация и публичност относно Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) и СКФ на Европейския съюз в България. Освен структурите на централно ниво - Централно координационно звено, Сертифициращ и Одитиращ орган, които са бенефициенти на ОПТП, от изпълнението на мерките ще възползват също регионалните и местни органи на управление, всички административни структури и организации, участващи в изпълнението на структурните инструменти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg