МФ: Отрицателно бюджетното салдо за месец май от 352 млн. лв.

412
МФ: Отрицателно бюджетното салдо за месец май  от 352 млн. лв.

На база на предварителни данни и оценки за петте месеца на 2020 г. се очаква превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП) да бъде в размер на 1.278 млрд. лв. (1.1% от прогнозния БВП), информират от Министерството на финансите. 

За сравнение отчетеното превишение на приходите над разходите за същия период на 2019 г. бе в размер на 3.025 млрд.лв. (2.5% от БВП), което означава, че съпоставено с 2019 г. бюджетното салдо се влошава номинално с 1.75 млрд. лв..

Съпоставени със същия период на 2019 г. данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към май 2020 г. се свиват с 1.463 млрд. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 360,2 млн. лв..

Забавянето в приходите се дължи от една страна на удължаването на срокове по Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данък върху доходите на физическите лица и Закона за местни данъци и такси със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на НС от 13 март 2020 година, и от друга – с негативните ефекти върху постъпленията при повечето основни данъци и осигурителни вноски от въведените ограничения в България и света във връзка с борбата с разпространението на COVID-19. Очаква се негативната тенденция да продължи и през следващите няколко месеца.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към май 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 17.617 млрд. лв. (39.7% от актуализирания годишен разчет). Спрямо първите пет месеца на 2019 г. приходите по КФП отчитат забавяне при всички основни видове данъци.


Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към май 2020 г. са в размер на 16.338 млрд. лв., което е 34.1% от актуализирания годишен разчет. За сравнение разходите по КФП към май 2019 г. бяха в размер на 15.694 млрд. лв.. Номинално нарастване, съпоставено със същия период на предходната година, се отчита основно поради по-високия размер на разходите за персонал, социалните плащания и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 май 2020 г. от централния бюджет, възлиза на 615.3 млн. лв.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg