МФ пласира 3.5 годишни ДЦК при лихва от 3.53%

635
МФ пласира 3.5 годишни ДЦК при лихва от 3.53%

Вчера Министерството на финансите преотвори успешно емисия 3.5 - годишни левови ДЦК като предложеното количество на аукциона беше 30 млн. лв., а общият номинал на заявените поръчки достигна 65.75 млн. лв. Постигнатият коефициент на покритие 2.19 е най-високият за последните три аукциона за тази емисия. Отчетено беше силно търсене на емисията от банки първични и непървични дилъри на ДЦК, съобщават от МФ.

Постигнатата на аукциона среднопретеглена годишна доходност е 3.53% като спредът спрямо германски федерални бундове със сходен остатъчен матуритет е около 1.71 процентни пункта. Равнището на доходността е под текущата стойност на показателя 5Y CDS на България, който отчита оценката на международните пазари за риска от неплатежоспособност на емитента, (около 220 б.т.) и показва, че пазарните участници не са изисквали премия за валутен риск.

Постигната доходност е под текущата на деноминираните в евро и със сходен остатъчен матуритет еврооблигации на редица държави от Централна и Източна Европа - Литва (3.57%), Турция (3.84%), Хърватия (4.01%), Унгария (4.62%) и Румъния (4.88%).

От МФ припомнят, че България е единствената държава в Европа, която през 2011 г. получи повишение на кредитния си рейтинт от водещата международна агенция за кредитен рейтинг - Moody's Investors Service, която в края на миналата седмица повиши рейтинга на държавния дълг на България от Baa3 на Baa2.

В отговор на заявления инвеститорски интерес, през оставащите месеци на 2011 г. ще бъде предложен нов инструмент на пазарните участници, като бъде преотворена на аукционен принцип емисия 7-годишни ДЦК от 2010 г. с приблизителен остатъчен матуритет от 5.5 години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg