МФ пласира 5-годишни ДЦК при рекордно ниска доходност

673
МФ пласира 5-годишни ДЦК при рекордно ниска доходност

© Profit.bg

Министерството на финансите предложи вчера за продажба за втори път през настоящата година 10-годишни ДЦК от 2007 година. Отчетената доходност от 3.71% през първото преотваряне на книжата на 20.02.2012 г. беше най-ниска в петгодишния матуритетен сегмент в лева от 2005 година. Резултатите от проведения аукцион подобриха този седемгодишен рекорд, като среднопретеглената доходност достигна 3.48%, което е значително по-ниско от доходността на същата емисия, постигната през предходния месец, информират от МФ.

Спредът спрямо германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е 242 б.т., като също регистрира намаление от 38 базисни точки.

Търсенето на аукциона превиши двойно предложеното за продажба количество, като банките запазиха водещата си позиция в този матуритетен сегмент, придобивайки 68% от одобреното количество книжа от 50 млн. лева. След този аукцион общият размер на емисията в обращение е 350 млн. лв., което е предпоставка за насърчаване на нейната ликвидност и превръщането й в бенчмарк на вътрешния дългов пазар.

Продължаващата тенденция от началото на 2011 г. за понижение на доходността по ДЦК най-ясно се наблюдава в средносрочния матуриетен сегмент, като 58% от емитираните от началото на 2012 г. книжа попадат в тази категория. За сравнение доходността на първичен пазар по 5-годишните ДЦК през месец юни 2009 г. е достигнала до 6.87% или почти двойно по-висока в сравнение с постигната на проведения аукцион.

Доходността на облигацията, която е деноминирана в лева, е под текущата на петгодишните еврови облигации на редица държави от Европа: Унгария (8.15%), Турция (4.37%), Словения (4.00%), Италия (3.85%), Испания (3.71%) и се доближава до Словакия (3.36%) и Полша (2.94%).

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg