МФ пласира 5-годишни ДЦК в евро при 3.47% доходност

845
МФ пласира 5-годишни ДЦК в евро при 3.47% доходност

© Profit.bg

Министерството на финансите успешно преотвори на 13 февруари петгодишната еврова емисия ДЦК от 2011 година. Поръчките на първичните дилъри достигнаха над 116 млн. евро, при предложени за продажба 35 млн. евро.

Среднопретеглената годишна доходност за предложеното и одобрено количество ДЦК на този аукцион е 3.47%. Това е най-ниската реализирана доходност по тази емисия от нейното първоначално емитиране на 30 март 2011 г., като среднопретеглената доходност от преотварянето на емисията през цялата 2011 г. е 4.03%.

Регистрираната на аукциона доходност е значително под текущата на евровите облигациите със сходен остатъчен матуритет на страни с устойчиви държавни финанси като Литва (4.26) и Словения (4.14%) и значително под нивото на бързорастяща икономика като Турция (4.65%).

Коефициентът на покритие достигна 3.33 и това е най-високото му ниво за тази емисия от месец май 2011 година до момента. Високо търсене се наблюдаваше както към количеството ДЦК, предложени за участие със състезателни поръчки, така и при несъстезателните поръчки. Анализът на инвеститорската база показва водеща позиция на банките, които придобиват 51% от одобреното количество, следвани от пенсионните фондове – 37%, застрахователните дружества – 7%.

Министерството на финансите оценява интереса на пазарните участници към деноминираната в евро емисия и взе решение да проведе аукцион за същата емисия на 27 февруари 2012 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg