МФ пласира 5-годишни облигации в евро при лихва 4.16%

711
МФ пласира 5-годишни облигации в евро при лихва 4.16%

Министерството на финансите преотвори за трети път от началото на годината емисията държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в евро, с оригинален матуритет от 5 години.

Одобреното количество ДЦК възлиза на 14 млн. евро, с което общият обем на емисията в обращение достигна 74 млн. евро. Общото предложено количество обаче бе 50 млн. евро.

Параметрите на емисията потвърждава ролята й на бенчмаркова облигация в този матуритетен сегмент и подпомагат увеличението на нейната ликвидност на вторичен пазар.


Общият обем на заявените поръчки достигна близо 73 млн. евро, при коефициент на покритие 1.46. На аукциона бе отчетено участие както на банки и инвестиционни посредници, така и на други институционални и крайни инвеститори.

Постигнатата на аукциона среднопретеглена годишна доходност за одобреното количество ДЦК е 4.16%, като регистрираният спред спрямо германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е около 1.87 процента.

Спредът е под стойността на показателя 5Y CDS (около 211 б.т.), който отчита премията по застраховката срещу неплатежоспособност на България. Среднопретеглената годишна доходност на аукциона е под текущата доходност на деноминираните в евро и със сходен остатъчен матуритет еврооблигации на Унгария, Турция, Румъния и Испания, коментират от МФ.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg