МФ пласира 7-годишни ДЦК при рекордно ниска доходност

1102
МФ пласира 7-годишни ДЦК при рекордно ниска доходност

Министерството на финансите преотвори вчера емисията 7-годишни ДЦК от 2010 г. с остатъчен матуритет от 5 години. Общият обем на постъпилите поръчки достигна близо 147 млн. лв. при предложено количество от 50 млн. лв., като регистрираният коефициент на покритие 2.94 е най-висок от месец октомври 2010 г. насам.

В отговор на изключително високия интерес на аукциона от страна на институционални инвеститори, Министерството на финансите взе решение да одобри всички постъпили несъстезателни поръчки в размер на 38.52 млн. лева. В резултат на това общият обем на одобреното на аукциона количество ДЦК достигна 63.52 млн. лева. Разпределението на инвеститорската база за одобреното количество е както следва: банки -33%, застрахователни дружества - 31%, пенсионни фондове - 14% и други.

Общият обем на емисията в обращение след този аукцион достигна 363.8 млн. лева, което затвърждава бенчмарк статута на облигацията и допълнително насърчава ликвидността й на вторичен пазар, коментират от министерството.

След отчетеното понижение на доходностите на аукционите за продажба на ДЦК на държавите от еврозоната, постигнатата на вчерашния аукцион среднопретеглена доходност в размер на 3.96%, е най-ниската до момента по тази емисия. За сравнение през месец ноември 2011 г. тя беше 4.3 на сто, а отчетената среднопретеглена доходност на емитираните през 2011 г. 5-годишни ДЦК деноминирани в евро е 4.03%.

Регистрираната на аукциона доходност е също така значително под текущата на евровите облигации със сходен остатъчен матуритет на държави от еврозоната със устойчиви държавни финанси като Словакия (4.64%) и Словения (5.90%), като са почти на същото ниво с новоемитираните 5-годишни еврооблигации на Полша (3.92%) и значително под нивото на бързо растяща икономика като Турция (5.35%).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...