МФ пласира 7-годишни ДЦК при рекордно ниска доходност

1058
МФ пласира 7-годишни ДЦК при рекордно ниска доходност

Министерството на финансите преотвори вчера емисията 7-годишни ДЦК от 2010 г. с остатъчен матуритет от 5 години. Общият обем на постъпилите поръчки достигна близо 147 млн. лв. при предложено количество от 50 млн. лв., като регистрираният коефициент на покритие 2.94 е най-висок от месец октомври 2010 г. насам.

В отговор на изключително високия интерес на аукциона от страна на институционални инвеститори, Министерството на финансите взе решение да одобри всички постъпили несъстезателни поръчки в размер на 38.52 млн. лева. В резултат на това общият обем на одобреното на аукциона количество ДЦК достигна 63.52 млн. лева. Разпределението на инвеститорската база за одобреното количество е както следва: банки -33%, застрахователни дружества - 31%, пенсионни фондове - 14% и други.

Общият обем на емисията в обращение след този аукцион достигна 363.8 млн. лева, което затвърждава бенчмарк статута на облигацията и допълнително насърчава ликвидността й на вторичен пазар, коментират от министерството.

След отчетеното понижение на доходностите на аукционите за продажба на ДЦК на държавите от еврозоната, постигнатата на вчерашния аукцион среднопретеглена доходност в размер на 3.96%, е най-ниската до момента по тази емисия. За сравнение през месец ноември 2011 г. тя беше 4.3 на сто, а отчетената среднопретеглена доходност на емитираните през 2011 г. 5-годишни ДЦК деноминирани в евро е 4.03%.

Регистрираната на аукциона доходност е също така значително под текущата на евровите облигации със сходен остатъчен матуритет на държави от еврозоната със устойчиви държавни финанси като Словакия (4.64%) и Словения (5.90%), като са почти на същото ниво с новоемитираните 5-годишни еврооблигации на Полша (3.92%) и значително под нивото на бързо растяща икономика като Турция (5.35%).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg