МФ пласира 7-годишни ДЦК в евро при доходност от 4.45%

887
МФ пласира 7-годишни ДЦК в евро при доходност от 4.45%

МФ пусна в обращение вчерa, 16 януари, нова емисия седемгодишни държавни ценни книжа, деноминирани и платими в евро. Номиналната стойност на предложеното и одобрено количество на аукциона е 35 млн. евро. Предстои преотваряне на емисията за стимулиране на ликвидността й на вторичен пазар, информират от министерството. Облигацията е нов бенчмарков инструмент в дългосрочния сегмент на дълговата крива и с нея се разнообразяват предлаганите матуритети в евро през емисионната 2012 година.

Търсенето на аукциона превиши предлагането близо три и половина пъти, като първичните дилъри заявиха поръчки за близо 120 млн. евро. Постигнатият коефициент на покритие е най-високият, постиган на аукцион от март 2011 г. досега - 3,42 и показва засиления инвеститорски интерес. Освен традиционно силното присъствие на банките, които придобиват около 36% от одобрения номинал, активно участие имаше от страна на пенсионните фондове (48%) и застрахователните дружества, които придобиха 13 на сто от предложените книжа.

Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на аукциона е 4.45%. Отчетеният спред спрямо германските федерални облигации е в размер на 323 базисни точки, като намалява спрямо предходния аукцион (350 б.т.).

Регистрираната доходност е значително под текущата доходност на облигациите със сходни характеристики както на държави, които в момента изпитват финансови затруднения – Унгария (10.04%), така и спрямо държави които отчитат висок икономически растеж – Турция (5.74%) и Полша (5.05%) и държави от еврозоната, които не получават подкрепа по механизми за финансово подпомагане - Словения (6.33%) и Словакия (4.89%).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...