МФ пласира ДЦК за 40 млн. лв. при доходност 3.63%

703
МФ пласира ДЦК за 40 млн. лв. при доходност 3.63%

Министерството на финансите преотвори вчера, 21 февруари, емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 3 години и 6 месеца, съобщават от Министерството на финансите. На проведения аукцион отново беше отчетен висок интерес и поръчките, подадени от първичните дилъри превишиха значително предлагането.

Общият номинал на заявените поръчки достигна 98.5 млн. лв., като търсенето превиши предлагането около два пъти и половина. Активно участие на аукциона бе регистрирано от страна на всички първични дилъри на ДЦК.

МФ одобри поръчки в размер на 40 млн. лева. Постигнатата на аукциона одобрена среднопретеглена годишна доходност е 3.63%, като е реализирано намаление спрямо предходния аукцион за продажба на тази емисия, проведен през месец декември 2010 година.

„Реализираната на аукциона доходност потвърждава тенденцията за намаляване на доходността на първичен пазар на ДЦК в цялата част на суверенната дългова крива. Това личи и от намаляващия спред - около 1,68% спрямо бенчмарковите германски федерални облигации в този матуритетен сегмент.", посочват от МФ.

Разликата в доходността между българските и германските правителствени облигации е под стойността на показателя, който измерва риска от неплатежоспособност на държавата. Това показва, че в постигната доходност не е инкорпорирана премия за валутен риск.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg