МФ пласира емисия ДЦК за 50 млн. лева

702
МФ пласира емисия ДЦК за 50 млн. лева

Министерство на финансите преотвори вчера, 6 юни, емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 3 години и 6 месеца, пусната в обращение на 22 декември 2010 година. Общата стойност на заявените поръчки възлезе на близо 88 млн. лв., като коефициентът на покритие достигна 1.75. Одобреното от МФ количество ДЦК е 50 млн. лв., с което общият обем на емисията в обращение достигна 175 млн. лева. За това информираха от Министерството на финансите (МФ).

Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на аукциона е 3.54%, като спредът спрямо германски федерални бундове със сходен матуритет е около 1.70 процентни пункта. Стойността на спреда между доходността на българските и германските ДЦК показва, че в постигната на аукциона доходност не е инкорпорирана премия за валутен риск. В условията на нестабилност на европейските дългови пазари, стойността на показателя 5Y CDS на България, който отчита оценката на международните пазари за риска от неплатежоспособност на емитента, се запазва от месец април 2011г. на нива около 200 базисни точки, уточняват от МФ.

От финансовото ведомство пишат още, че постигната доходност на емисията, емитирана на вътрешния пазар и деноминирана в национална валута, е под стойността на текущата доходност на деноминираните в евро еврооблигации със сходен остатъчен матуритет на Унгария, Румъния, Хърватия и Турция.

Според тях запазването на бюджетна дисциплина и положителното изпълнение на приходите през последните два месеца доведе до свиване на рисковата премия на страната и ревизиране на перспективата към повишаване на кредитния рейтинг на България от водещи международни агенции за кредитен рейтинг.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...