МФ пласира облигации за 50 млн. лв.

831
МФ пласира облигации за 50 млн. лв.

Министерството на финансите проведе днес, 9 януари, първия за 2012 г. аукцион за продажба на ДЦК, като пусна в обращение нова емисия с оригинален матуритет 10.5 години.

Постигнатата среднопретеглена доходност на проведения аукцион е 5.35% и е понижение спрямо постигнатата доходност на първия за миналата година аукцион за продажба на държавни облигации със същия матуритет – през януари 2011 г. среднопретеглената доходност бе 5.49 на сто.

Облигацията е приорититетна, тъй като през 2012 г. ще се използва от Европейската централна банка като база за изчисляване на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на сближаване, който е критерий от Маастрихт.

При предложено за продажба количество ДЦК от 50 млн. лв. общата номинална стойност на постъпилите поръчки от първичните дилъри достигна 136.3 млн. лв., като коефициентът на покритие е 2.73.

С най-голям дял придобити ДЦК на аукциона са пенсионните фондове (49%), банките (35%), застрахователните дружества (10%), а 6 на сто са придобити от други инвеститори.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас