МФ пласира облигации за 50 млн. лв.

879
МФ пласира облигации за 50 млн. лв.

Министерството на финансите проведе днес, 9 януари, първия за 2012 г. аукцион за продажба на ДЦК, като пусна в обращение нова емисия с оригинален матуритет 10.5 години.

Постигнатата среднопретеглена доходност на проведения аукцион е 5.35% и е понижение спрямо постигнатата доходност на първия за миналата година аукцион за продажба на държавни облигации със същия матуритет – през януари 2011 г. среднопретеглената доходност бе 5.49 на сто.

Облигацията е приорититетна, тъй като през 2012 г. ще се използва от Европейската централна банка като база за изчисляване на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на сближаване, който е критерий от Маастрихт.


При предложено за продажба количество ДЦК от 50 млн. лв. общата номинална стойност на постъпилите поръчки от първичните дилъри достигна 136.3 млн. лв., като коефициентът на покритие е 2.73.

С най-голям дял придобити ДЦК на аукциона са пенсионните фондове (49%), банките (35%), застрахователните дружества (10%), а 6 на сто са придобити от други инвеститори.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg