МФ прогнозира излишък от 890 млн. лв. към септември

367
МФ прогнозира излишък от 890 млн. лв. към септември

На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към септември 2020 г. се очаква да бъде положително в размер на 890.8 млн. лв. (0.8% от прогнозния БВП).

През месеца са изплатени по-високи инвестиционни разходи, свързани с инфраструктурни проекти, плащания по мярка 60/40 и други.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към септември 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 32.399 млрд. лв. (73% от актуализирания годишен разчет).

Съпоставени със същия период на 2019 г., данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към септември 2020 г. се свиват със 763.1 млн. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 362.9 млн. лв. През последните месеци се наблюдава плавно подобрение при основните данъци, с което постепенно се компенсира натрупаното забавяне през първите месеци след избухването на пандемията.


Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември 2020 г. са в размер на 31.5 млрд. лв., което е 65.8% от актуализирания годишен разчет.

За сравнение разходите по КФП към септември 2019 г. бяха в размер на 31.534 млрд. лева. При съпоставката на разходите със същия период на предходната година следва да се има предвид ефекта в 2019 г. от извършените разходи по реализирането на проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС, които са с еднократен характер.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 30 септември 2020 г. от централния бюджет, възлиза на 890.9 млн. лв.,

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg