МФ проверява кметствата, започва с Първомай и Разград

1639
МФ проверява кметствата, започва с Първомай и Разград

Корупцията, конфликтът на интереси поставят България на едно от последните места по усвояване на европейски средства. Дори Европейската комисия /ЕК/ в последния си доклад констатира, че корупционните схеми са превзели почти всички обществени поръчки.

Факт е, че злоупотребите със средства на ЕС са най-новия "тарикатлък" на българина. Само, че независимо от къде идват средствата потърпевш винаги е обикновения данъкоплатец и Община Първомай е идеалния пример за това и както призна кметът на града Ангел Папазов "големите пари са в инфраструктурните проекти".

Агенция БГНЕС разполага с документи, предоставени от Консултантска агенция "ACX" за констатирани сериозни закононарушения и вследствие Агенцията за държавна финансова инспекция към Министерството на финансите започва проверки в общините Първомай и Разград. Окръжната прокуратура в Пловдив пък е започнала проверка по отношение на Ангел Папазов и една от осъществените от него концесии.

Самият той не се притеснява, че с нещо би могъл да е нарушил процедурите, свързани с усвояването на европейските средства по инфраструктурните проекти на общината. Той не санкционира фирмите, а гражданите. Вследствие от неговите действия само тази година гражданите на Първомай ще платят над 200 000 лева за инфраструктурни проекти, които са безвъзмездно финансирани по ОП "Регионално развитие".

Спорни са и редица други процедури и обществени поръчки на територията на общината, които консултантската компания "ACX" разкрива. Логичният въпрос е какво прави отговорната институция в лицето на Агенцията за обществени поръчки (АОП), която би следвало да съблюдава законноста на тези процеси. За сега- нищо. И докато чакаме дали някога тази агенция ще реагира вече по много обществени поръчки са откраднати милиони, които пак ще трябва да бъдат върнати от джоба на българския данъкоплатец.

В действителност в Първомай малко преди лятото на 2009 година общината стартира обществена поръчка с прогнозна стойност близо 3,3 милиона лева за ремонт на общо три детски градини и три училища. В крайна сметка общата стойност на проекта се оказва близо 4,2 млн. лв, от които 3, 35 млн.лв са европейско съфинансиране по ОП "Регионално развитие".

Пловдивската фирма "Агроелмонтажстрой" АД на Кръстю Зидаров печели ремонта на четири от обектите, а бургаското дружество "Понсстройинжинеринг" - ремонта детската градина "Пролет" и ОУ "Георги Караславов" в квартал Дебър. Тук започват финансовите проблеми за общината. В началото на 2010 година общината получава заем от Фонд "Флаг" в размер на близо 1.7 милиона лева с годишна лихва от 5 % с цел да се финансира реализирането на строително-монтажните работи в 6-те обекта. Община Първомай изплаща средствата на изпълнителите, но се оказва, че трябва да бъдат направени и много други дейности, които не са предвидени в предварителния проект. В действителност на места предварителният проект изобщо не отговаря на истината.

В ОДЗ "Осми март" е трябвало да се кърти теракот, който всъщност не съществува, разказа служителка там. Така служители на общината и на строителния контрол посещават обектите, одобряват или препоръчват корекции на вече направеното и те, заедно с директорите на учебните и детските заведения и със знанието на кмета одобряват извършването на редица непредвидени дейности. Тези средства няма, от къде другаде да бъдат платени освен от джоба на гражданите на града.

Въпреки това кметът на града не намира причина да санкционира нито проектанта, нито изпълнителите. Остават надеждите, че от МРРБ през септември да въстановят на общината изплатените до момента средства. До тогава Общинският съвет на града вече ще е приел отпускането на над 100 000 лева за ремонт на същите тези училища и детски градини, финансирани и по ОПРР.

Кметът Ангел Папазов се амбицира да покаже на екипа на БГНЕС колко добри са ремонтите на детските градини в града, но сам се увери в пукнатините по стените, недобре измислените "вани за крачета". "Това е строителна фирма от района, която е традиционен партнъор на общината, участвала е в много търгове , изпълнявала е много поръчки и се намира на територията на общината" , похвали той фирмата на Кръстю Зидаров. Този бизнесмен определно е на почит в общината, въпреки, че в случая друга строителна компания с огромен капацитет и възможности перманентно е отхвърляна от участие в подобни поръчки, а именно "СК-13 Холдинг" АД. Друго неправомерно действие на Кръстю Зидаров е друга негова фирма "Уайнингинвест" ЕООД с която той взима на концесия хижа Брягово, но след като не изпълнява задълженията си по договора експертите на общината предлагат отношенията с него да бъдат прекратени, но Общинският съвет отхвърля тази идея.

Общинските съветници Митко Хубенов, Николай Илиев, Илия Ганчев имат съмнения и, че една от последните обществени поръчки- тази за подмяната на водопроводната мрежа на с.Бяла река може да бъде опорочена. Още повече се оказва, че половината от селата в общината са без канализация, докато с. Бяла река има такава от 15-20 години и с жителите си около 700 души, разчета показва около 7 000 лева разходи за нова канализация на "глава от населението". Друг тревожен факт е, че има и село в общината дори без питейна вода. Тръжните документи по проекта за с.Бяла река се съхраняват в стая в общината, в която няма каса и до която могат да има достъп и външни за общината лица.

"Има човек от комисията, който заключва стаята и има печати и лепенки. Офертите са цели кашони и нямам такава каса, в която мога да ги сложа", призна кметът на града.

Очаква се следващата седмица комисията да излезе с решение за избор на изпълнител. Групата общински съветници, обаче, се притесняват, че ще бъде избран консорциум от фирми, които според тях са близки до Ангел Папазов, докато фирми с доказани възможности и мощности ще бъдат отхвърлени . Междувременно амбициите на кмета не свършват и той продължава да кандидатства за "спечелването" на европейски проекти. От "ACX" обещават да съдействат за изкореняването на порочната практика с Обществените поръчки и да предоставят данни от проверките си.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg