МФ: Размерът на местните данъци и тези за автомобили да се определя от местните власти

606
МФ: Размерът на местните данъци и тези за автомобили да се определя от местните власти

Размерът на местните данъци и такси и налогът за автомобили от следващата година да се определят от общинските съвети, предлага Министерството на финансите с промяна в Закона за местните данъци и такси, съобщи пред журналисти в Боровец Анна Асенова, експерт във финансовото министерство, цитиран от БТА.

При определянето на размера на тези данъци общинските власти ще трябва да се съобразяват с долна и с горна граница. За данъците върху недвижимите имоти, даренията, наследствата и покупката на имущества най-ниската ставка ще е в размер на тазгодишния данък, а максималната ще е двойна.

При моторните превозни средства данъкът също има долна и горна граница. Общините могат да решат дали да запазят тазгодишната ставка или да я увеличат, но тя не може да е повече от три пъти по-голяма. Общините трябва да определят какви ще са местните данъци през следващата година до 29 февруари.

Удължава се срокът за плащане на първата вноска по данъка за недвижимите имоти, като тя ще се събира с втората вноска от 31 март до 30 юни. Предлага се същото отлагане да важи и за патентния данък и за данъка върху превозните средства.

Запазва се и възможността тези налози да се плащат разсрочено през 2008 г., както и 5-процентната отстъпка, ако бъдат платени изцяло.

Патентният данък също ще се събира от общините. Хората, плащащи този данък, са освободени от данък върху доходите. Когато някой престане да отговаря на условията за облагане с патентен данък, дейността му преминава към облагане с данък върху доходите на физическите лица, но няма да има двойно облагане, уточни Анна Асенова.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg