МИЕ излезе със становище относно законодателството, въвеждащо директивите на ЕС

319
Вчера, 3 май 2007 г., министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова представи информация за неизпълнение на задължения за нотифициране на национално законодателство, въвеждащо директивите на Европейския съюз, информират от МИЕ.

Министерството на икономиката и енергетиката счита за необходимо да допълни тази информация и да предостави своята уточняваща интерпретация. Вярваме, че това ще помогне на обществото и на министъра по европейските въпроси да се ориентират по-добре за реалното измерение не само на неизпълнените ангажименти, но и на извършената през годините работа за подготовката на България за членство в Европейския съюз, се посочва още в информация на пресслужбата на ведомството.

МИЕ отговаря за почти половината от директивите, които държавата ни трябва да нотифицира. Това са 733 директиви. От тях забавяне има само в 13, но не по вина на МИЕ.

За изпълнението на оставащите ангажиментите на МИЕ е необходимо приемането на три законопроекта, които в момента се обсъждат в Народното събрание. Това са Закон за изменение и допълнение на Закон за експортното застраховане, Закон за насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници, алтернативни енергийни източници и биогорива и Закон за медицинските изделия.

„Министерството на икономиката и енергетиката ще изпълни в срок задълженията си по европейските директиви, както винаги досега е успявало. За да бъдат полезни доклади, подобни на този, който изнесе вчера министър Гергана Грънчарова, те трябва да визират наистина проблемни области и ведомства. Така реално ще се ускори приключването на един дълъг процес по присъединяването на България към ЕС."

Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева по повод доклада на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова за изпълнението на българските задължения за хармонизиране на националното законодателство в това на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg