МИЕ : Земята и инфраструктура на мина Кремиковци са собственост на дружеството

1219

Концесията за добив от находище „Кремиковци" е дадена на 20 май 1999 г., а на 6 май 2004 г. договорът за концесията е прекратен по вина на концесионера, става ясно от официално становище на Министерство на икономиката и енергетиката.

Само четири месеца по-късно след прекратяването на контракта е възложена актуализация на концесионния анализ за находище „Кремиковци" с оглед откриване на процедура за предоставяне на концесия за добив.

През 2005 г. котлованът на находище „Кремиковци" не е включен в мащабно проучване на МОСВ за определяне на потенциални площадки за депониране на битови отпадъци като неотговарящ на нормативните и инженерно-геоложки изисквания.

В края на 2006 г. са изпратени писма за съгласуване на параметрите на концесията с компетентните министерства и областния управител на Област София, като процедурата по съгласуване е пред приключване и предстои внасяне на предложение за решение в Министерския съвет за обявяване на конкурса.

От Министерство на икономиката и енергетиката напомнят, че цялата земя и инфраструктура на мина „Кремиковци", в т. ч. и котлованът на рудника, са собственост на „Кремиковци" АД.

Ако, хипотетично, в котлована на мина „Кремиковци" започне депонирането на софийските отпадъци, разходите за водоотлив и инфраструктура следва да се поемат от общината, което ще доведе до допълнителни разходи за сметосъбиране, т. е. до повишаване на разходите на гражданите на столицата.

Към настоящия момент в мина „Кремиковци" се добива желязо и барит.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...