Михов: Основната идея е да помогна да се справим с кризата

761
Михов: Основната идея е да помогна да се справим с кризата

В интервю на Димитър Анестев от bTV Илиян Михов, бъдещият вицепремиер в кабинета на Борисов, отговаря на въпроси за отговорностите в кабинета, които очаква да поеме и защо той е готов да прекъсне международната си кариера срещу висок пост в българския кабинет?

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще ви предложи вицепремиерски пост в неговия кабинет. Това изчисти веднага всички спекулации и съмнения на страничните наблюдатели, че може да смените финансовия министър Симеон Дянков. Разкрийте ни обаче какво точно ще се очаква от вас като член на кабинета?

Доколкото и аз разбрах наистина, господин Борисов е направил такова изявление, но също така не е уточнил кога ще има такова назначение и моето разбиране е, че това няма да стане следващата седмица. Ние ще продължим да уговаряме каква позиция ще заемам в правителството или като съветник на правителството.

Отговаряйки на вашия въпрос основната идея е да помогна на екипа на Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев, да се справим по-бързо с кризата. Не че те не се справят, но те, както каза и Борисов, те работят усилено, вършат много работа, но проблемите са по-големи, отколкото нормален човек може да свърши. Още не е ясно точно кога ще стане назначаването.

Господин Борисов отдавна говореше да назначи Кристалина Георгиева като вицепремиер, но сега с последните пожари, които трябваше да изгаси в Брюксел, очевидно тя ще заеме друга позиция и затова той реши да включи мен.

Кога да очакваме да бъдете назначен на този висок пост в българското правителство? Ако не сега, това значи ли, че се мисли това да се случи чак напролет?

По-вероятно е моето идване на този пост, нали, ако стане, да стане по-късно, а не следващата седмица, но пак ви казвам, че това трябва да се координира.

Зрителите не ви познават - как ще им се представите, ако приемем, че кандидатствате за работа пред тях?

През 90-та година, след като започнаха промените, отидох да уча в Щатите с един конкурс от фондация "Кирил и Методий" и Отворено общество. Там завърших бакалавърска степен, и после в Принстън направих докторска степен, защитих дисертация на тема "Парична политика". От 1996 година работя в ИНСЕАД - най-големите бизнес училища в света и също така едно от най-добрите.

Със сигурност сега има много хора, които се питат защо оставяте кариерата си в Сингапур, за да дойдете на държавна заплата в българското правителство?

Както по света, така и в България, когато хора от академичните среди отиват в правителството, те си вземат платен или неплатен отпуск за определено време, за да видят как стоят нещата. Когато говорих с Бойко Борисов, в един момент осъзнах, а и той, и сигурно много други хора смятат, че имам достатъчно познания, които могат да бъдат полезни на страната. В определен смисъл човек чувства отговорност, че ако помогна с това, което знам и мога, то с удоволствие бих допринесъл по начина, по който аз мога.

Вие сте работил съвместно и с Бен Бернанке, ръководителят на Федералния резерв на Съединените щати. В България името ви бе завъртяно в медиите заради ваша идея за модифициране и промяна на Валутния борд. Това веднага породи съмнения в много икономисти и експерти, че може да предизвика нова криза, нова финансова нестабилност. Вашите аргументи да оборите такива съмнения.

Бен Бернанке беше мой ръководител в Принстън, писали сме статии заедно, познаваме се доста добре. А тези, които са чели статията ми за валутния борд внимателно, са разбрали, че говоря за задравяване, за промяна на борда към това да стане по-консервативен, а не да бъде по-лек. Общо взето, това е една идея, която ще помогне на България да циментира Валутния борд, а не да го отслаби.

Това, което искам да кажа на вашите зрители е, че това е нещо, което, евентуално, може да се дискутира след лятото. Аз няма да се боря със зъби и нокти за тази идея. Напротив, стабилността на страната е много важна. Ако някой смята, че това може да разклати борда, разбира се, тази идея аз няма да пробутвам и да я защитавам.

Очаква ли се от вас България по-добре да усвоява средства от еврофондовете?

Разбира се, тази част от политиката на правителството е важна и с удоволствие бих хвърлил усилия, за да изчистим този проблем. Това е едно от нещата, наред с кризата и наред с дългосрочното развитие, върху което най-вероятно ще се съсредоточа.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Майната
# 0
09:01 | 22 January 2010
Отговаряйки на вашия въпрос основната идея е да помогна на екипа на Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев, да се справим по-бързо с кризата - поредното клише идва в страната.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg