Милен Велчев: Трябва да се избягва заплатите да растат по-бързо от производителността

533
Милен Велчев: Трябва да се избягва заплатите да растат по-бързо от производителността

НДСВ предлага Бюджет 2009 да се насочи към три групи приоритети - антиинфлационна политика, инвестиции в образованието и науката и политики към младите хора. Това е заявил заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев по време на дискусията за бюджета на тристранната среща на коалицията в Банско, съобщиха от пресцентъра на партията.

Велчев е казал, че трябва да се избягва заплатите да растат по-бързо от производителността. Това неизбежно води до увеличаване на инфлацията. За пенсиите сме категорични, че трябва да се спазва швейцарското правило. Държим и субсидиите за бюджетни предприятия да намаляват, е заявил Милен Велчев.

За идеята за повече инвестиции в образованието и науката мотивите са, че това са инвестиции в бъдещето и най- вече те стимулират вече започналата реформа в образованието. Не прави добро впечатление, че в проекта се предлага намаляване средствата за образование от 4.2 процента на 4 на сто от БВП, е казал заместник-председателят на НДСВ.

Милен Велчев е допълнил, че НДСВ смята, че процентът, отделян за образование, трябва да бъде запазен, "за да можем с ръка на сърцето да се изправим пред българското общество и да кажем: Ние инвестираме наистина в образованието". Това трябва да стане чрез увеличаване на размера на единния стандарт за издръжка в образованието и увеличаване средствата за наука. Но не чрез финансиране на съществуващи структури, а като се повишат средствата, разпределяни на проектен принцип, е посочил Милен Велчев.

По отношение на политиките за младите хора предлагаме увеличаване на платеното майчинство от 9 на 12 месеца, увеличаване на детските добавки и въвеждане на ваучери за детски градини, за да няма деца, чието отглеждане в детски градини не се подпомага финансово от държавата, е казал още Велчев.

След 2009 г. НДСВ смята за целесъобразно държавата да продължи да намалява съотношението между разходи и БВП, да намалява осигурителната тежест и да продължи опростяването на данъчната система, е посочил още Милен Велчев.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg