Мина Черно Море - Бургас купи 100% от акциите на Топлофикация - Сливен

508
Мина Черно Море - Бургас купи 100% от акциите на Топлофикация - Сливен

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация на стопанска дейност чрез придобиване на контрол върху „Топлофикация Сливен” ЕАД, от страна на „Мина Черно море – Бургас” ЕАД.

Сделката ще се осъществи чрез подписване на приватизационен договор с Агенция за приватизация, за покупко-продажба на 100% от акциите на „Топлофикация Сливен” ЕАД.

КЗК установи, че няма припокриване в дейностите на страните по концентрацията и тя няма да доведе до непосредствено консолидиране на пазарни дялове.

Към момента „Топлофикация Сливен” притежава безспорно господстващо положение на пазара за производство, пренос и доставка на топлинна енергия. От своя страна, „Мина Черно море – Бургас” е единственият доставчик на кафяви въглища за разглеждания пазар.

Проучването на Комисията показва, че „Топлофикация Сливен” е основният клиент на „Мина Черно море – Бургас”, а делът на доставките на въглища към други топлоцентрали е незначителен. В този смисъл, планираното придобиване не би могло да наруши интересите на останалите участници на пазара на производство на топлоенергия.

Като резултат от извършения анализ, КЗК счита, че предстоящата концентрация няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение на съответните пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...